Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων και σε άλλα σώματα του κόμματος να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όνομά και την δημοτικότητά του στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν χρήματα.

 

«Ο Πρόεδρος Τραμπ παραμένει αφοσιωμένος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και εκλέγει τους Αμερικανούς συντηρητικούς», ανέφερε στο Politico, ανώνυμος σύμβουλος του πρώην προέδρου.

 

«Αλλά αυτό δεν δίνει σε κανέναν - φίλο ή εχθρό - άδεια να χρησιμοποιεί την δημοτικότητά του χωρίς ρητή έγκριση» πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με το Politico, η οργή του Τραμπ προκλήθηκε από φορείς όπως η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου (NRCC) και η Εθνική Δημοκρατική Γερουσιαστική Επιτροπή (NRSC) που χρησιμοποιώντας το όνομά του, συγκεντρώνουν χρήματα για Ρεπουμπλικάνους, που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής το σε δίκη στη Γερουσία.

 

Η ετυμηγορία άφησε τον 74χρονο Τραμπ ελεύθερο να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Αν και συνεχίζει να ισχυρίζεται αβάσιμα ότι η ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα νοθείας, παραμένει το σαφές φαβορί στις δημοσκοπήσεις του κόμματος.

 

Η δική του συγκέντρωση χρημάτων με βάση το «μεγάλο ψέμα» για την εκλογική απάτη αποδείχθηκε εξαιρετικά επικερδής, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 175 εκατομμύρια δολάρια.

 

Στη Συνδιάσκεψη της Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ είπε στους παρευρισκόμενους ότι πρέπει να δωρίσουν χρήματα μόνο στην επιτροπή πολιτικής δράσης του, Save America.

 

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση του κόμματος, το 55% υποστήριξε τον Τραμπ για να είναι ξανά ο επόμενο υποψήφιος για την προεδρία.

 

Σύμφωνα με το Politico, η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων έστειλε δύο email την Παρασκευή, ζητώντας από τους δωρητές να βάλουν το όνομά τους σε μια «ευχαριστήρια κάρτα» για τον Τραμπ.

 

Την ίδια ώρα, το Forbes αξιολογεί επί του παρόντος την καθαρή αξία του Τραμπ στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

«Οι τύποι καμπάνιας του ρεπουμπλικανικού κόμματος λένε ότι είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιήσουμε το όνομα του Τραμπ, καθώς οι πολιτικές του είναι τόσο δημοφιλείς στη βάση. Αν ο Τραμπ θέλει πραγματικά να βοηθήσει να αναστρέψει τη δυναμική στο Κογκρέσο,πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρος. Η ομάδα του, ωστόσο, το βλέπει διαφορετικά» αναφέρει το Politico.

 

Αφού ο Kevin McCarthy επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο στο Mar-a-Lago στα τέλη Ιανουαρίου, ο αρχηγός της μειονότητας του Σώματος κυκλοφόρησε μια φωτογραφία των δύο ανδρών που χαμογελούσαν δίπλα-δίπλα.

 

Η εικόνα - συνοδευόμενη από μια δήλωση που αναγγέλλει ότι ο Τραμπ είχε «δεσμευτεί» να βοηθήσει το κόμμα να ανατρέψει την Γερουσία - υποδηλώνει ότι όλα είναι καλά μεταξύ του Σώματος και του πρώην προέδρου.

 

Αλλά αυτό δεν ισχύει, γράφει το Politico.

 

Πηγές λένε στο Playbook του Politico, ότι ο McCarthy προσπαθεί να πείσει τον Τραμπ να μην εκδικηθεί για τους 10 Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του σε δίκη.

 

Όχι μόνο ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί, αλλά έχει επαναλάβει δημοσίως τον όρκο του να πρωτοστατήσει εναντίον τους.

 

Τρεις πηγές, που επικαλείται το Politico, αναφέρουν ότι ο Τραμπ, ο οποίος έφτιαξε την περιουσία του, κάνοντας το όνομά του brand name, αισθάνθηκε ότι αυτό το όνομα οι Ρεπουμπλικάνοι το «καίνε και το κακοποιούν» με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα.

 

Σύμβουλος του Τραμπ σημείωσε, δε, ότι έστειλαν αίτημα παύσης και αποχής της χρήσης του ονόματός του με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.

 

Με πληροφορίες του Politico/Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr