Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών - Έστειλε μήνυμα στον Ιβάνοφ

Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών - Έστειλε μήνυμα στον Ιβάνοφ Facebook Twitter
2

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.


«Η Μακεδονία έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος», επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως η «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών, επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Κατά τον ίδιο, η είσοδος της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα ενισχύσει «την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».

Οι παρατηρητές πάντως σχολιάζουν πως το μήνυμα Τραμπ στον Ιβάνοφ ο οποίος έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας, ερμηνεύεται ως μορφή πίεσης.

To πλήρες μήνυμα του Τραμπ όπως δημοσιεύτηκε σχολιάστηκε και για την αναφορά στην πΓΔΜ ως Μακεδονία:

«Dear Mr. President:

On behalf of the American people, I congratulate you and the citizens of Macedonia on the occasion of your Independence Day on September 8.

Macedonia has much to be proud of this year. The historic Prespa Agreement resolves the long-standing name issue with Greece and paves the way for Macedonia's membership in both NATO and the European Union. The Agreement and Macedonia's membership in NATO will bolster security, stability, and prosperity throughout the entire region. The United States stands ready to support Macedonia, especially with respect to upcoming discussions on your membership in NATO.

I wish the people of Macedonia my very best on this special day.

Sincerely,

Donald J. Trump.»

Χθες, ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε τους φόβους του, για την περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Balkan Insight, ο κ. Νίμιτς προειδοποίησε πως αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών - είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή - ενδεχομένως να μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να προκύψει μια νέα ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα λάβει το "πράσινο φως" και από τις δύο χώρες», δήλωσε ο κ. Νίμιτς. Κατά τον ίδιο, πρόκειται μία «δίκαιη και αξιότιμη λύση», που ικανοποιεί τα συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη βραχυπρόθεσμη λύση. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση στην πΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς πρόσθεσε: «Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις».

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Διεθνή / Ποιος θα διαδεχθεί τον Τραμπ; Ο Βανς προηγείται στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή στήριξη προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία, αλλά και συγκέντρωση της επιρροής γύρω από δύο βασικά πρόσωπα
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Όχι Βασιλιάδες, Όχι ICE, Όχι Πόλεμος»: Μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά Τραμπ ενώ εκείνος «έπαιζε γκολφ»

Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που η Αμερική κλήθηκε να βγει στους δρόμους από αυτό το κίνημα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Το γεγονός οτι την αποκαλεί Μακεδονία 5-6 φορές, δείχνει την επιτυχία της διαπραγμάτευσης του Κοτζιά. Αρχίζω να πιστεύω ότι οι εκλογές θα βγάλουν Τσίπρα. Τον πάνε με "χιλια" τον Τσίπρα, τους τα κάνε όλα. Δεν άνοιξε ρουθούνι!