Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών - Έστειλε μήνυμα στον Ιβάνοφ

Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών - Έστειλε μήνυμα στον Ιβάνοφ Facebook Twitter
2

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.


«Η Μακεδονία έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος», επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως η «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών, επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Κατά τον ίδιο, η είσοδος της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα ενισχύσει «την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».

Οι παρατηρητές πάντως σχολιάζουν πως το μήνυμα Τραμπ στον Ιβάνοφ ο οποίος έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας, ερμηνεύεται ως μορφή πίεσης.

To πλήρες μήνυμα του Τραμπ όπως δημοσιεύτηκε σχολιάστηκε και για την αναφορά στην πΓΔΜ ως Μακεδονία:

«Dear Mr. President:

On behalf of the American people, I congratulate you and the citizens of Macedonia on the occasion of your Independence Day on September 8.

Macedonia has much to be proud of this year. The historic Prespa Agreement resolves the long-standing name issue with Greece and paves the way for Macedonia's membership in both NATO and the European Union. The Agreement and Macedonia's membership in NATO will bolster security, stability, and prosperity throughout the entire region. The United States stands ready to support Macedonia, especially with respect to upcoming discussions on your membership in NATO.

I wish the people of Macedonia my very best on this special day.

Sincerely,

Donald J. Trump.»

Χθες, ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε τους φόβους του, για την περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Balkan Insight, ο κ. Νίμιτς προειδοποίησε πως αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών - είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή - ενδεχομένως να μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να προκύψει μια νέα ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα λάβει το "πράσινο φως" και από τις δύο χώρες», δήλωσε ο κ. Νίμιτς. Κατά τον ίδιο, πρόκειται μία «δίκαιη και αξιότιμη λύση», που ικανοποιεί τα συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη βραχυπρόθεσμη λύση. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση στην πΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς πρόσθεσε: «Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις».

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΑΒΑΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ισπανία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, εν μέσω κρίσης καυσίμων και απορριμμάτων στην Αβάνα

Στην Αβάνα, η έλλειψη πετρελαίου έχει αρχίσει να παραλύει ακόμη και την αποκομιδή απορριμμάτων, με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και τις αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα
THE LIFO TEAM
Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διεθνή / Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει επίσημα ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Νέο βιβλίο αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι ο Ουίλιαμ του έχει επιτεθεί σωματικά

Στα απομνημονεύματά του ο πρίγκιπας Χάρι είχε ισχυριστεί ότι ο Ουίλιαμ τον άρπαξε από το γιακά και τον έριξε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, λόγω διαφωνίας που ξεκίνησε για τη Μέγκαν Μαρκλ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΤΖΙΟΥΦΡΕ, ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δεν διέψευσε ποτέ πως ο πρίγκιπας Άντριου είχε σεξουαλική σχέση με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε

Ένα email του 2015 περιλαμβάνει τον ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι ο πρίγκιπας Άντριου είχε «συναινετική σεξουαλική σχέση» με τη Βιρτζίνια Τζούφρε, έναν ισχυρισμό που ο Τζέφρι Έπσταϊν δεν αμφισβήτησε
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Το γεγονός οτι την αποκαλεί Μακεδονία 5-6 φορές, δείχνει την επιτυχία της διαπραγμάτευσης του Κοτζιά. Αρχίζω να πιστεύω ότι οι εκλογές θα βγάλουν Τσίπρα. Τον πάνε με "χιλια" τον Τσίπρα, τους τα κάνε όλα. Δεν άνοιξε ρουθούνι!