Τουσκ: Η ΕΕ θα διατηρήσει κλειστούς τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης

Τουσκ: Η ΕΕ θα διατηρήσει κλειστούς τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης Facebook Twitter
EPA/VASSIL DONEV
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία με την Τουρκία για να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς το ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε σήμερα στη Σόφια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


Ο Τουσκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σόφιας για την ενίσχυση της ασφάλειας στα νοτιοανατολικά σύνορα με την Τουρκία για να εμποδισθεί η διέλευση προσφύγων και μεταναστών και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι Βρυξέλλες θα χορηγήσουν επιπλέον χρηματοδότηση εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.


«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή αυτή κλειστούς. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας... Η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της, ακριβώς όπως περιμένει από την Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί το δικό της μέρος της συμφωνίας», είπε.


«Εάν υπάρξουν περαιτέρω δυσκολίες στα σύνορα της Βουλγαρίας, η ΕΕ έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτη χρηματοδότηση και παραμένει έτοιμη να αντιδράσει γρήγορα για να στηρίξει την Βουλγαρία», πρόσθεσε.


Η Βουλγαρία έχει εκφράσει ανησυχίες για πιθανή νέα εισροή προσφύγων και μεταναστών εάν οξυνθεί η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία... την ίδια στιγμή, η αύξηση της έντασης ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την Βουλγαρία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρουμέν Ράντεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ