Τούρκος πρέσβης: Η Γαλλία αποσύρεται από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο

Τούρκος πρέσβης: Η Γαλλία αποσύρεται από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία γνωστοποίησε σήμερα πως το Παρίσι ενημέρωσε το ΝΑΤΟ πως αναστέλλει την εμπλοκή του στη ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο, επειδή -όπως υποστηρίζει- μετά από έρευνα για συμβάν μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί της γαλλικής πλευράς.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Πληροφορήθηκα χθες πως φαίνεται πως το Courbet (γαλλικό πολεμικό πλοίο) αποσύρεται από τη νατοϊκή επιχείρηση», τόνισε ο Ισμαήλ Χάκι Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

Το Reuters, επικαλούμενο τη γαλλική εφημερίδα L' Opinion, μετέδωσε σήμερα πως η Γαλλία έστειλε επιστολή προς το ΝΑΤΟ ενημερώνοντας τα κράτη μέλη της συμμαχίας την απόφασή της περί αναστολής του ρόλου της στην επιχείρηση «Sea Guardian».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρέσβης χαρακτήρισε την πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (...) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά στην ακροαματική διαδικασία, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά».

Το επίμαχο συμβάν

 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, Γαλλίας και Τουρκίας έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τη Λιβυή, τη Βόρεια Συρία και τις ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο τελευταίο επεισόδιο έντασης, το Παρίσι κατηγόρησε για επιθετικότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία απέναντι στο δικό του σκάφος του, λέγοντας πως επιχείρησε να επιθεωρήσει το Courbet (το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ Sea Guardian) για ενδεχόμενη παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γαλλία, εντός Ιουνίου, 10 τουρκικά πολεμικά πλοία έκαναν σήμα με τους προβολείς τους τρεις φορές στο Courbet και πως οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους και στάθηκαν πίσω από ελαφρύ οπλισμό, κατά τη διάρκεια του περιστατικού. 


Το ΝΑΤΟ άνοιξε έρευνα σχετικά με το συμβάν, μετά τη διαμαρτυρία της Γαλλίας στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας τον Ιούνιο.

Ο Μούσα αρνείται τον γαλλικό ισχυρισμό και, όπως υποστήριξε ενώπιον των Γάλλων γερουσιαστών, ήταν το γαλλικό πλοίο που επέδειξε επιθετικότητα. 

Με πληροφορίες από Reuters/New York Times/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφανισμένα σώματα, μαζικές ταφές και 30.000 νεκροί: Ποια είναι η αλήθεια για τον αριθμό των θυμάτων στο Ιράν;

Διεθνή / Εξαφανισμένα σώματα, μαζικές ταφές και 30.000 νεκροί: Ποια είναι η αλήθεια για τον αριθμό των θυμάτων στο Ιράν;

Καταθέσεις γιατρών και εργαζομένων σε νεκροτομεία και νεκροταφεία φέρνουν στο φως μια μαζική κρατική επιχείρηση συγκάλυψης των συστηματικών δολοφονιών διαδηλωτών
THE LIFO TEAM
Το Άμστερνταμ τοποθετεί ειδικές σκάλες για να σκαρφαλώνουν οι γάτες που πέφτουν στα κανάλια του

Διεθνή / Το Άμστερνταμ τοποθετεί ειδικές σκάλες για να σκαρφαλώνουν οι γάτες που πέφτουν στα κανάλια

Τα ίδια κανάλια αποδεικνύονται επικίνδυνα και για τους ανθρώπους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 14 άτομα τον χρόνο πνίγονται ακουσίως στα νερά της ολλανδικής πρωτεύουσας.
THE LIFO TEAM