Τουρκία: Ζητά γραπτές εγγυήσεις για να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Ζητά γραπτές εγγυήσεις για να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Η Τουρκία αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (...) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης σήμερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, πως «σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ζήτησε χθες, Τρίτη, να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου, με κίνδυνο να δει την ένταξη της χώρας της και της Σουηδίας να "παγώνει".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα στη Σουηδία πως το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» προκειμένου να επιλύσει τα «νόμιμα» προβλήματα που εγείρει η Τουρκία.

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM