Τουρκία: Συνεχίζεται το μπαράζ απολύσεων- Εκτός άλλα 2.560 μέλη της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων

Τουρκία: Συνεχίζεται το μπαράζ απολύσεων- Εκτός άλλα 2.560 μέλη της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Facebook Twitter
0

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ένας ισχυρός θεσμός του τουρκικού δημοσίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην απόλυση 2.560 υπαλλήλων της στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων, γενικευμένων εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με σκοπό την απομάκρυνση από τη δημόσια διοίκηση όλων όσοι «συνδέονται» με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υπήρξε υποκινητής της απόπειρας.


Ο ιεροκήρυκας, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία καταδίκασε, μολαταύτα η Άγκυρα αξιώνει την έκδοσή του από την Ουάσινγκτον.


Αυτά τα 2.560 πρόσωπα προστίθενται στους 1.112 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων που ήδη είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, ανέφερε ανακοίνωση του θεσμού, που κάνει λόγο για έναν συνολικό αριθμό 3.672 στελεχών της που έχουν απολυθεί.


«Οι επιτροπές οι οποίες συστάθηκαν για αυτό τον σκοπό (σ.σ. για να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν οι συμπαθούντες του Γκιουλέν) εργάζονται σχολαστικά», συμπληρώνεται στο κείμενο.


Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η οποία αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ισχυροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος του σουνιτικού ισλάμ—του κυρίαρχου ρεύματος του ισλάμ στην Τουρκία—αλλά επικρίνεται από υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους διότι επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση σε πιστούς άλλων ρευμάτων, ιδιαίτερα έναντι της μειονότητας των αλεβιτών.


Οι σουνίτες ιερωμένοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από το τουρκικό κράτος. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων απασχολεί πάνω από 100.000 ανθρώπους και ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί κατά πολύ: είναι υψηλότερος ακόμη κι από εκείνον του υπουργείου Υγείας.


Δεκάδες χιλιάδες κρατικοί λειτουργοί έχουν αποπεμφθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος διότι κατηγορήθηκαν για δεσμούς με το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν. Το κύμα εκκαθαρίσεων στοχοθετεί κυρίως στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, του δικαστικού σώματος, εργαζόμενους στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και ανθρώπους του Τύπου.


Εξάλλου έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε βάρος 16.000 προσώπων, ενώ άλλοι 6.000 ύποπτοι τελούν υπό κράτηση και διεξάγονται έρευνες σε βάρος τους, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Διεθνή / Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Από την παραβίαση της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κηρύξει περίπου το 70% της Γάζας είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM