Τουρκία: Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφου περιοδικού για σκίτσο που φέρεται να απεικονίζει τον Μωάμεθ

Τουρκία: Συλλήψεις δημοσιογράφων για σκίτσο που φέρεται να απεικονίζει τον Μωάμεθ Facebook Twitter
Σύγκρουση των διαδηλωτών με τις Αρχές/Φωτογραφία: Ozan Köse/AFP/Getty Images
0

Τέσσερις εργαζόμενοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία συνελήφθησαν επειδή δημοσίευσαν σκίτσο που φέρεται να απεικονίζει τον Προφήτη Μωάμεθ - του οποίου η απεικόνιση απαγορεύεται στο Ισλάμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά, καταδίκασε το σκίτσο του περιοδικού LeMan, χαρακτηρίζοντάς το «αισχρό», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι συνελήφθησαν ο αρχισυντάκτης, ο γραφίστας, ο διευθυντής του οργανισμού και ο σκιτσογράφος.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, το LeMan αρνήθηκε ότι το σκίτσο αποτελεί καρικατούρα του Μωάμεθ, δηλώνοντας ότι «το έργο δεν αναφέρεται στον Προφήτη Μωάμεθ με κανέναν τρόπο».

Δυνάμεις καταστολής αναπτύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της δημοσίευσης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του LeMan, φωνάζοντας συνθήματα όπως «οφθαλμόν αντί οφθαλμού, αίμα για αίμα, εκδίκηση, εκδίκηση».

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για τη διάλυση του πλήθους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε ότι η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για «δημόσια προσβολή θρησκευτικών αξιών».

«Η καρικατούρα ή οποιαδήποτε μορφή οπτικής αναπαράστασης του Προφήτη μας δεν πλήττει μόνο τις θρησκευτικές μας αξίες, αλλά βλάπτει και την κοινωνική ειρήνη», έγραψε ο Γιλμάζ Τουντς στην πλατφόρμα Χ. Πρόσθεσε ότι «θα ληφθούν χωρίς καθυστέρηση τα αναγκαία νομικά μέτρα» κατά των δημοσιογράφων του LeMan.

Ο Αλί Γερλικαγιά δημοσίευσε επίσης βίντεο με τη σύλληψη των τεσσάρων εργαζομένων για το «αισχρό σκίτσο».

Έχουν εκδοθεί επίσης εντάλματα σύλληψης για άλλα μέλη της ανώτερης διεύθυνσης του περιοδικού.

Εικόνες του σκίτσου κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας δύο χαρακτήρες με φτερά να αιωρούνται στον ουρανό πάνω από μια πόλη που πολιορκείται.

Ο ένας από τους χαρακτήρες εμφανίζεται να λέει: «Ειρήνη σε εσάς, είμαι ο Μωάμεθ», και ο άλλος απαντά: «Ειρήνη σε εσάς, είμαι ο Μωυσής».

Το LeMan ζήτησε συγγνώμη από τους «καλοπροαίρετους αναγνώστες που πληγώθηκαν», αλλά υπερασπίστηκε το έργο του και απέρριψε τις κατηγορίες ότι το σκίτσο απεικονίζει τον Μωάμεθ.

«Ο σκιτσογράφος ήθελε να δείξει το δίκαιο του καταπιεσμένου μουσουλμανικού λαού απεικονίζοντας έναν μουσουλμάνο που σκοτώθηκε από το Ισραήλ, χωρίς καμία πρόθεση να προσβάλει θρησκευτικές αξίες», ανέφερε σε ανακοίνωση στο Χ.

«Δεν δεχόμαστε τη ρετσινιά που μας αποδίδεται, καθώς δεν υπάρχει καμία απεικόνιση του Προφήτη μας. Πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόβουλος για να ερμηνεύσει έτσι το σκίτσο.»

Ο αρχισυντάκτης του LeMan, Τουντσάι Ακγούν, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι, δήλωσε στο AFP ότι το έργο έχει παρερμηνευθεί και ότι το περιοδικό «δεν θα έπαιρνε ποτέ τέτοιο ρίσκο».

Πρόσθεσε ότι η αντίδραση παρουσιάζει «ομοιότητες με την υπόθεση του Charlie Hebdo», κάτι που είναι «πολύ σκόπιμο και πολύ ανησυχητικό», αναφερόμενος στην επίθεση του 2015 στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό, το οποίο είχε δημοσιεύσει καρικατούρα του Προφήτη Μωάμεθ.

Τα γραφεία του Charlie Hebdo είχαν δεχθεί ένοπλη επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι σκότωσαν 12 άτομα, σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις ασφαλείας στην ιστορία της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM