Τουρκία: Το Καστελόριζο και τα νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Τουρκία: Το Καστελόριζο και τα νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα Facebook Twitter
0

Ανυποχώρητη παρουσιάζεται η Τουρκία απέναντι στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, αφού μετά την άτυπη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο η Άγκυρα κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επέρριψε τις ευθύνες στην Ελλάδα και την Κύπρο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοτνας πως το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Πρόσθεσε δε πως η «ρητορική των κυρώσεων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο να τονώσει μπορεί την αποφασιστικότητα της χώρας του.

«Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τον Ακσόι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει την Τουρκία ή να ζητά τον τερματισμό των ερευνών για υδρογονάνθρακες, που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι περιορίζονται μόνο σε ύδατα άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της, που επικαλούνται την δικαιολογία της αλληλεγγύης της Ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν είναι κράτος με αρχιπέλαγος. Κυρίως το Καστελόριζο, αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, αυτό βαίνει ενάντια στο διεθνές δίκαιο και δεδικασμένες αποφάσεις».

Ο Ακσόι κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας πως όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας, η ΕΕ. οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. «Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων

«Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται βάσει των λανθασμένων υπολογισμών αυτών που βρίσκονται από πίσω τους. Aν η Ε.Ε. επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».

Οι κυρώσεις που μελετά η ΕΕ

Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, τα μέτρα που εξετάζονται και θα διαμορφωθούν περαιτέρω ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου είναι:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ