Τουρκία: Η Baykar των Bayraktar παραβίασε κυρώσεις στέλνοντας drone στο Σουδάν

Τουρκία: Η Baykar των Bayraktar παραβίασε κυρώσεις στέλνοντας drone στο Σουδάν Facebook Twitter
φωτ.: Türkiye Cumhurbaşkanlığı
0

Η Baykar, ο μεγαλύτερος αμυντικός εργολάβος της Τουρκίας, προμήθευσε κρυφά drone και πολεμικές κεφαλές αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων στον σουδανικό στρατό, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Έγγραφα, μηνύματα και οικονομικά αρχεία του στρατού του Σουδάν, που διέρρευσαν, περιγράφουν λεπτομερώς πώς η Baykar προμήθευσε τουλάχιστον οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 και 600 πολεμικές κεφαλές στον σουδανικό στρατό το 2023. Οι αποστολές, οι οποίες περιελάμβαναν τεχνική υποστήριξη, δρομολογήθηκαν μέσω μεσαζόντων και έφτασαν σε στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η Baykar, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και στο ΔΣ της οποίας είναι ο Σελτσούκ, αδελφός του Χαλούκ και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγάλες εξαγωγές όπλων, αλλά δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις φερόμενες πωλήσεις στο Σουδάν. Οι αποστολές φαίνεται ότι παραβίασαν τα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απαγορεύουν τις στρατιωτικές πωλήσεις σε εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουρκικές στρατιωτικές εταιρείες έχουν συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Ενώ η Baykar εξόπλιζε τον σουδανικό στρατό, μια άλλη τουρκική εταιρεία, η Arca Defense, φέρεται να επικοινωνούσε με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια εποχή που η Τουρκία τοποθετείται ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση στο Σουδάν, παρά τις ενδείξεις ότι η αμυντική της βιομηχανία έχει τροφοδοτήσει τον πόλεμο. Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι Σουδανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να έχουν προσφέρει σε τουρκικές εταιρείες πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων ορυχείων χρυσού και χαλκού, σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον σουδανικό οργανισμό προμηθειών Defense Industries System, ο οποίος φέρεται να υπέγραψε τη σύμβαση με την Baykar. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα όπλα συνεχίζουν να εισρέουν στο Σουδάν από πολυάριθμους διεθνείς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας, επιδεινώνοντας μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM