Τουρκία: Αποχωρεί η ιταλική τράπεζα UniCredit - Σε νέα πτώση η αξία της λίρας

Τουρκία: Συνεχίζεται η φυγή ξένων τραπεζών - Αποχωρεί και η ιταλική UniCredit Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Η ιταλική UniCredit συμφώνησε να πουλήσει το υπόλοιπο μερίδιό της τάξης των 20% που διαθέτει στην τουρκική τράπεζα Yapi Kredi, καθιστώντας την ακόμα μία τράπεζα που αποχωρεί από τη χώρα. 

Η εταιρεία με έδρα το Μιλάνο θα μεταβιβάσει το 18% στη Yapi Kredi, μιας από τις έξι κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας έως τον Μάρτιο για 300 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο 2% αναμένεται να το διαθέσει στην ανοιχτή αγορά.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κολοσσός Citigroup ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο 2021 το κλείσιμο της μονάδας broker στην Τουρκία και μετέφερε το τουρκικό πελατολόγιό της στο τμήμα του Λονδίνου. Παράλληλα, και η κορυφαία βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Aviva αποχώρησε επίσης από τη χώρα τους προηγούμενους μήνες. 

Στο μεταξύ, η λίρα διολίσθησε κατά 0,5%, φτάνοντας πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό της. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών για τις καταθέσεις συναλλάγματος κατά 200 μονάδες βάσης. Η κίνηση αυτή αυξάνει τα υποχρεωτικά αποθεματικά κατά 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η αξία του νομίσματος. 

Μέσα σε όλη αυτή τη δυσμενή κατάσταση συνεχίζονται και οι πληθωριστικές τάσεις. Συγκεκριμένα, για τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89%, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, λόγω των ανατιμήσεων σε τρόφιμα, υπηρεσίες, στέγαση, μεταφορές και ενέργεια. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM