Τουρκία: 1.500 προσαγωγές υπόπτων για διασυνδέσεις με ομάδες μαχητών

Τουρκία: 1.500 προσαγωγές υπόπτων για διασυνδέσεις με ομάδες μαχητών Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές προσήγαγαν για ανάκριση περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, ως υπόπτους για διασυνδέσεις με ομάδες μαχητών σε επιχειρήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόσθεσε πως 125 από αυτούς συνελήφθησαν, ωστόσο δεν έχει γίνει προς το παρόν σαφές πόσοι από αυτούς παραμένουν υπό κράτηση.

Συνολικά 1.067 από τους προσαχθέντες θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο κατά του τουρκικού κράτους από το 1984 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλοι 501 προσήχθησαν ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα. Είκοσι ένας άνθρωποι προσήχθησαν ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε το υπουργείο.

Από τους συλληφθέντες, 57 κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK, 63 με τον Γκιουλέν και πέντε με το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε το υπουργείο. Το PKK και το Ισλαμικό Κράτος έχουν κατηγορηθεί για πολλές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουρκικές πόλεις τον προηγούμενο χρόνο.

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία συνέλαβε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και απέλυσε ή έθεσε σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους στον στρατό, στη δημόσια υπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοί της φοβούνται πως η καταστολή οδηγεί στην περιστολή των πολιτικών ελευθεριών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα, δεδομένων των απειλών για την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας 34 μαχητές σε δύο ξεχωριστούς βομβαρδισμούς, ανέφερε ο στρατός. Οι επιδρομές είχαν στόχο την περιοχή Ζαπ του Ιράκ και διενεργήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν από το μεσημέρι, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.


Οι αντάρτες του PKK έχουν στρατόπεδα στα όρη του βορείου Ιράκ, όπου συχνά τους επιτίθενται τουρκικά αεροσκάφη μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας, που κράτησε δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2015. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ