Τουλάχιστον 265 γυναίκες μιλούν για σεξουαλική κακοποίηση από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ

Άλλες 65 γυναίκες 65 μιλούν για σεξουαλική κακοποίηση από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ Facebook Twitter
Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ / Φωτ.: Getty Images
0

Άλλες 65 γυναίκες επικοινώνησαν με το BBC λέγοντας ότι κακοποιήθηκαν από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, με ισχυρισμούς που εκτείνονται πολύ πέρα από το Harrods και μέχρι το 1977.

Οι αφηγήσεις τους περιλαμβάνουν νέες λεπτομέρειες για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και βιασμό, που στάλθηκαν στο BBC τις εβδομάδες μετά το ντοκιμαντέρ «Al Fayed: Predator at Harrods». Υποδηλώνουν ότι ο αλ Φαγιέντ, ο οποίος πέθανε πέρυσι, χρησιμοποιούσε ένα ευρύτερο φάσμα τακτικών κακοποίησης και στόχευε επίσης γυναίκες που εργάζονταν εκτός των επιχειρήσεών του. Αρκετές από τις γυναίκες που μίλησαν στο BBC ισχυρίζονται ότι προσλήφθηκαν από τον Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ με ψευδείς προφάσεις σε ρόλους στο οικιακό προσωπικό του δισεκατομμυριούχου και στη συνέχεια έγιναν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον ίδιο - μεταξύ άλλων στην έπαυλή του στο Oxted.

Μία εκ των 65 γυναικών λέει ότι δέχθηκε επίθεση από τον Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ στο Ντουμπάι το 1977, οκτώ χρόνια πριν η αγορά του Harrods τον βοηθήσει να γίνει γνωστό όνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιγράφει ότι ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ την παρακολουθούσε και την απειλούσε προσωπικά. Γυναίκες που εργάζονταν στα Harrods λένε ότι αργότερα εφάρμοσε παρόμοιες τακτικές εκφοβισμού μέσω μιας ομάδας προσωπικού ασφαλείας. Από τις 65 γυναίκες που επικοινώνησαν με το BBC για να μοιραστούν τις αφηγήσεις τους για κακοποίηση, 37 από αυτές λένε ότι είχαν εργαστεί στα Harrods.

«Από την προβολή του ντοκιμαντέρ, μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 200 άτομα που βρίσκονται τώρα στη διαδικασία του Harrods για να διευθετήσουν τις αξιώσεις τους απευθείας με την επιχείρηση» δήλωσε στο ΒΒC το Harrods. Το BBC μίλησε επίσης με γυναίκες που παρόλο που δεν εργάζονταν στον Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, τις πλησίασε και τους επιτέθηκε, όπως καταγγέλλουν. Μια γυναίκα είπε ότι εργαζόταν σε ένα ανθοπωλείο στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν την εντόπισε ένας από την ομάδα του αλ Φαγιέντ. Τότε, σε ηλικία 21 ετών, λέει ότι πετάχτηκε στο Ritz του Παρισιού για μια υποτιθέμενη συνέντευξη για δουλειά, όπου ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ της επιτέθηκε σεξουαλικά. Μια πρώην μακιγιέζ του BBC είπε επίσης ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον αλ Φαγιέντ όταν εργαζόταν σε ένα επεισόδιο του Clothes Show το 1989, στο οποίο ο δισεκατομμυριούχος έδινε συνέντευξη στην ιστορική Villa Windsor, το σπίτι του στο Παρίσι.

«Με κρατούσαν αιχμάλωτη»

Η Μάργκοτ, το όνομα της οποίας έχει αλλάξει για λόγους προστασίας της, ήταν 19 ετών όταν ανταποκρίθηκε σε μια αγγελία εργασίας στο περιοδικό The Lady το 1985, για μια θέση ως νταντά και γκουβερνάντα στο Σάρρεϋ, όπου βρισκόταν η έπαυλη του Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ στο Oxted.

Άλλες 65 γυναίκες 65 μιλούν για σεξουαλική κακοποίηση από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Υπέβαλε την αίτησή της και μια φωτογραφία όπως της ζητήθηκε. Έχοντας εργαστεί ως νταντά στο παρελθόν, θυμάται ότι της φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι στο τέλος της συνέντευξής της ρωτήθηκε «αν είχα αγόρι ή αν είχα ποτέ αγόρι». «Είπα όχι, ο υπεύθυνος της συνέντευξης φαινόταν ανακουφισμένος γι' αυτό», δήλωσε η Μάργκοτ στο BBC. Μόνο όταν της προσφέρθηκε η δουλειά, της είπαν ότι ο ρόλος της ήταν με τον Αλ Φαγιέντ και την οικογένειά του, στην έπαυλή τους Barrow Green Court στο Oxted. Η μητέρα της την ενθάρρυνε να δοκιμάσει μια δοκιμαστική περίοδο ενός μήνα.

«Θυμάμαι να με οδηγούν με μια λιμουζίνα με σοφέρ μέσα από τις απίστευτα εντυπωσιακές πύλες εισόδου στο Barrow Green Court και το μακρύ δρομάκι μέχρι ένα τεράστιο σπίτι από τούβλα», ανέφερε. Μέσα, η Μάργκοτ λέει ότι την οδήγησαν σε ένα μικρό, αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο - το οποίο είχε ένα μονό κρεβάτι, ένα γραφείο και ένα εσωτερικό τηλέφωνο.

Σύντομα έμαθε να φοβάται τον ήχο του κουδουνίσματος και τον Αλ Φαγιέντ να την καλεί. Περιμένοντας να δει τα παιδιά, έφτανε και τον έβρισκε μόνο του. Τότε είναι που λέει ότι άρχισαν οι επανειλημμένες σεξουαλικές επιθέσεις. «Η δουλειά απλά δεν υπήρχε. Δεν χρειαζόταν νταντά. Δεν ήθελε νταντά», δήλωσε στο BBC. Για πέντε ημέρες, η Μάργκοτ λέει ότι είδε τα παιδιά μόνο δύο φορές και δεν της επιτράπηκε να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Αντιθέτως, κάθε φορά που της το ζητούσε ο αλ Φαγιέντ, λέει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από αυτόν - σε διαφορετικά σημεία του κτήματος, όπως η εσωτερική πισίνα, οι κήποι και το γραφείο.

Ένιωθε παγιδευμένη. «Μόλις μπεις στο σπίτι, δεν μπορείς να βγεις. Πρέπει να κατέβεις ένα μακρύ δρόμο και να περάσεις από μεγάλες πύλες στο κάτω μέρος. Πρέπει να δοθεί άδεια για να ανοίξουν οι πύλες» δήλωσε η Μάργκοτ στο BBC. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενός πρωινού, λέει ότι ο Αλ Φαγιέντ μπήκε στο δωμάτιό της, στο κρεβάτι της, την πίεσε στον τοίχο και τη βίασε κολπικά και πρωκτικά. Αφού έφυγε από το δωμάτιό της, μάζεψε αμέσως τη βαλίτσα της και είπε στον Αλ Φαγιέντ αργότερα εκείνη την ημέρα ότι ήθελε να φύγει και δεν καταλάβαινε γιατί βρισκόταν εκεί. Εκείνος όμως αρνήθηκε και της είπε ότι η περιγραφή της δουλειάς θα «γινόταν πολύ πιο ξεκάθαρη με τον καιρό». Της είπε να δώσει άλλες 24 ώρες, ότι θα της αγόραζε σπίτι και θα της έδινε περισσότερα χρήματα. Λέει ότι θύμωσε πολύ όταν του είπε και πάλι ότι ήθελε να φύγει.

«Κρατήθηκα στο Barrow Green Court, παρά τη θέλησή μου, ως κρατούμενη για αρκετές ημέρες και εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι ήμουν πολύ τυχερή που απέδρασα» είπε χαρακτηριστικά. Όταν τελικά έφυγε από την έπαυλη, ένα μέλος του προσωπικού της είπε να «μην πει τίποτα για την περίοδο που πέρασα εδώ, αλλιώς η ζωή μου θα γινόταν πολύ δύσκολη».

«Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύω ότι προσλήφθηκα καθαρά ως πιθανή ερωτική σύντροφος ή παιχνιδάκι για τον Αλ Φαγιέντ, εξ ου και οι ερωτήσεις στη συνέντευξη για να διαπιστωθεί αν ήμουν παρθένα. Τα γεγονότα εκείνης της εβδομάδας με έχουν επηρεάσει από τότε, δεν είμαι πια το ίδιο έμπιστο άτομο και δεν θα γίνω ποτέ», εξήγησε η Μάργκοτ. Το BBC έχει ακούσει επίσης μαρτυρίες από άλλες γυναίκες που λένε ότι προσλήφθηκαν ως νταντάδες, σεφ και καμαριέρες, οι οποίες λένε ότι κακοποιήθηκαν στις ιδιωτικές κατοικίες του. Και αυτές λένε ότι όταν έφτασαν οι θέσεις εργασίας έμοιαζαν ανύπαρκτες και πιστεύουν ότι προσλήφθηκαν με ψεύτικα προσχήματα.

«Ήμουν εγώ η αρχή στο Ντουμπάι;»

Όταν έγινε γνωστή η είδηση για τις καταγγελίες κατά του Αλ Φαγιέντ για κακοποίηση, επανήλθαν στην επιφάνεια αναμνήσεις που η Σίνα προσπαθούσε να ξεχάσει επί 47 χρόνια. Παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία για να μοιραστεί την ιστορία της.

«Άκουγα ημερομηνίες, αλλά ήταν πριν από αυτό. Ήμουν πριν από αυτό», δήλωσε στο BBC. Άρχισε να αναρωτιέται, «ήμουν εγώ η αρχή;».

Η Σίνα ήταν 25 ετών και εργαζόταν σε μια τράπεζα στο Ντουμπάι όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον Αλ Φαγιέντ, αφού μετακόμισε εκεί για τη δουλειά του συζύγου της στον κατασκευαστικό κλάδο. Λέει ότι οι επισκέψεις του Αλ Φαγιέντ ως πελάτη έγιναν πιο τακτικές και άρχισε να ρωτάει για την προσωπική της ζωή και το επαγγελματικό της ιστορικό, προτού της προτείνει μια συνάντηση για μια πιθανή δουλειά μαζί του.

Άλλες 65 γυναίκες μιλούν για σεξουαλική κακοποίηση από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ Facebook Twitter
Η Σίνα το 1975 πριν μετακομίσει στο Ντουμπάι, εργαζόταν σε τράπεζα όπου ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ ήταν πελάτης / Φωτ.: BBC

Καθώς καθόταν στην άλλη πλευρά του γραφείου του, η Σίνα λέει ότι άρχισε να περπατάει γύρω της και ήρθε από πίσω της. «Καθώς γύρισα, τα χέρια ήρθαν στους ώμους μου, τα.χέρια του ήταν παντού» αφηγείται η Σίνα. Ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ της επιτέθηκε σεξουαλικά και όταν εκείνη προσπάθησε να φύγει, αυτός μπλόκαρε την πόρτα. Λέει ότι τον χαστούκισε και τελικά κατάφερε να τον προσπεράσει, αλλά ότι εκείνος της είπε «μπορεί να το μετανιώσεις αυτό».

Ο Αλ Φαγιέντ στη συνέχεια την παρακολουθούσε συνεχώς, εμφανιζόταν στο χώρο εργασίας της, στο σούπερ μάρκετ και στην κοινωνική της λέσχη, επαναλαμβάνοντας τα αποχαιρετιστήρια λόγια του. «Η απειλή ήταν εκεί όλη την ώρα, μου έλεγε πως με είχε προειδοποιήσει ότι θα το μετανιώσω που έφυγα. "Έχεις παρατηρήσει ότι είμαι πάντα εκεί;" με ρωτούσε» λέει η Σίνα. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό συνέβη περίπου 20 φορές και σε ορισμένες περιπτώσεις την ακολουθούσε και την χούφτωνε ξανά.

«Συνέχισα να προσεύχομαι ότι όταν κάποιος δει τι συμβαίνει, θα κάνει κάτι» προσθέτει. Αργότερα, όταν έμαθε ότι είχε φύγει από το Ντουμπάι, ένιωσε ότι μπορούσε να αναπνεύσει ξανά. Μόνο το 2015, όταν η υγεία του πρώην συζύγου της άρχισε να επιδεινώνεται, του είπε τελικά τι συνέβη. «Του το είπα γιατί ήξερα ότι πλησίαζε προς το τέλος της ζωής του. Και ένιωσα ότι έπρεπε να το μάθει. Επειδή ήταν το μόνο μυστικό που είχα κρατήσει ποτέ από αυτόν» λέει, σημειώνοντας ότι αυτό που συνέβη την κάνει να θυμώνει τώρα, και ότι μετανιώνει περισσότερο που δεν το αποκάλυψε νωρίτερα, πριν πεθάνει ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρίο ντε Τζανέιρο: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 130 μετά τη φονικότερη επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας

Διεθνή / Ρίο ντε Τζανέιρο: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 130 μετά τη φονικότερη αστυνομική επιχείρηση της Βραζιλίας

Η Επιχείρηση Contenção, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης, κινητοποίησε περίπου 2.500 αστυνομικούς και είχε στόχο την εκτέλεση 100 ενταλμάτων σύλληψης
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM