Την παραίτηση του υπ. Δικαιοσύνης ζητούν οι Δημοκρατικοί μετά την αποκάλυψη για επαφές με τον ρώσο πρέσβη

Την παραίτηση του υπ. Δικαιοσύνης ζητούν οι Δημοκρατικοί μετά την αποκάλυψη για επαφές με τον ρώσο πρέσβη Facebook Twitter
0

Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς να παραιτηθεί. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” σχετικά με τη μη αποκάλυψη από τον ίδιο δύο συναντήσεων που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ πριν από την ανάληψη των επίσημων προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους ο Σέσιονς συνομίλησε δύο φορές με τον πρεσβευτή της Ρωσίας το 2016 κι ενώ ήταν Γερουσιαστής των ΗΠΑ. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τις συνομιλίες αυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του στη Γερουσία. Στη διάρκεια της ακρόασης ρωτήθηκε για πιθανές επικοινωνίες μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

Η Πελόζι ζήτησε από τον Σέσιονς να παραιτηθεί, αλλά και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία. “Ο Σέσιονς δεν μπορεί να ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης στη χώρα μας και πρέπει να παραιτηθεί”, τόνιζε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

 

Η εφημερίδα από την πλευρά της υποστήριξε ότι μία από τις συναντήσεις ήταν ιδιωτική συζήτηση μεταξύ του Σέσιονς και του Ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του γερουσιαστή τον Σεπτέμβριο.

 

Σύμφωνα με την άποψη της εφημερίδας, η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις απόψεις αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε ρωσική επιχείρηση ηλεκτρονικών υποκλοπών (κυβερνοπολέμου) προκειμένου να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

 

Πέρα από το αίτημα της Πελόζι προς τον Σέσιονς αναφορικά με την παραίτησή του, η εφημερίδα εξέφρασε την άποψη ότι οι συζητήσεις του με τη ρωσική πλευρά, οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως αποκαλυφθεί, μπορεί να προκαλέσουν νέα αιτήματα στο Κογκρέσο σχετικά με το διορισμό ειδικού ερευνητή, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

 

Ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Σέσιονς ηγείται του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) που ηγείται των ερευνών για πιθανή διασύνδεση στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

 

Ο Σέσιονς έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει κάθε περίπτωση παραίτησής του.

 

Την περίοδο του περασμένου Ιουλίου και Σεπτεμβρίου κατά την οποία ο Σέσιονς συνομίλησε με τον Κίσλιακ ήταν υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Άμυνας στη Γερουσία, αλλά κι ένας από τους υψηλόβαθμους συμβούλους του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την Post.

 

Ο ίδιος είχε σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας τον Τραμπ, μετά την επίσημη ένταξή του στην προεκλογική εκστρατεία τον Φεβρουάριο του 2016.

 

Στη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού του στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ρωτήθηκε από τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Αλ Φράνκεν για το τι θα έπραττε αν μάθαινε για την ύπαρξη οποιασδήποτε απόδειξης σχετικά με την επικοινωνία με τη Ρωσία οποιουδήποτε που σχετιζόταν με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

“Δεν έχω ενημερωθεί για οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα. Τηλεφώνησα σε εκπρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας μία ή δύο φορές, ενώ δεν έχω επικοινωνίες με τους Ρώσους”, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά ο Σέσιονς.

 

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Σέσιονς δε θεώρησε τις συζητήσεις που είχε σχετικές με τις ερωτήσεις των Γερουσιαστών, ενώ ο ίδιος δεν θυμόταν με λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συζήτησης του με τον Κίσλιακ, σύμφωνα με την Post.

 

“Δεν υπάρχει κάτι το παραπλανητικό στην απάντηση αυτή”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάρα Ίσγκουρ Φλόρες, εκπρόσωπος Τύπου του Σέσιονς στην εφημερίδα.

 

Από την πλευρά τους, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όσο κι ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα σχολιασμού που τους απηύθυνε το Reuters.

 

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι ο Σέσιονς συνάντησε τον Κίσλιακ στις 8 Σεπτεμβρίου υπό την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας κι όχι υπό το ρόλο του στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. “Στη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία ρωτήθηκε σχετικά με επικοινωνίες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, όχι για τις συναντήσεις τις οποίες είχε ως Γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Φλόρες στην Post.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY