Διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό Eastern Mediterranean (EastMed) θα υπογραφεί στις αρχές του νέου έτους από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού TIME που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου από τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου θα διατρέχει τη Μεσόγειο, από το Ισραήλ έως την Κρήτη κι έπειτα την ηπειρωτική Ελλάδα έως την Ιταλία, μεταφέροντας αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

 

Όπως τόνισαν πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού, η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί με υπογραφή της Ιταλίας σε δεύτερο χρόνο. Τον περασμένο Μάιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε αντιτεθεί στο αγωγό φυσικού αερίου Poseidon - που αποτελεί το τελευταίο τμήμα του αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.

 

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν ήδη υπογράψει μία συμφωνία, νωρίτερα εντός 2019, για τον αγωγό 1.900 χιλιομέτρων παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

 

Όπως αναφέρει το TIME, «οι τρεις χώρες συνασπίζονται σε κοινό μέτωπο ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών της Μεσογείου. Η συμφωνία θεωρείται ως ένας τρόπος πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας για μερίδιο στους θαλάσσιους πόρους της ανατολικής Μεσογείου, ακόμη κι αυτό σημαίνει πως καταπατά το χώρο άλλων χωρών».

 

Ο αγωγός EastMed αναμένεται να ικανοποιεί περίπου το 10% των αναγκών σε φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.