Τι έχει να κερδίσει ο Πούτιν από τη συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον

Τι έχει να κερδίσει ο Πούτιν από τη συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον Facebook Twitter
0

Απόψε θα προβληθεί η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον συντηρητικό των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης Τάκερ Κάρλσον, όπως δήλωσε ο πρώην παρουσιαστής του Fox News.

Η συνέντευξη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Τρίτη σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα μεταδοθεί στο site του Τάκερ Κάρλσον στη 1 ώρα Ελλάδος και θα αναρτηθεί επίσης στο X. Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Βλάντιμιρ Πούτιν συμφώνησε να δώσει συνέντευξη σε δυτικό μέσο ενημέρωσης από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι μάχες πλέον έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, η μετάβαση του Κάρλσον στην Μόσχα, η οποία φέρεται να περιελάμβανε επισκέψεις στο μπαλέτο Μπολσόι και δείπνο σε εκλεκτά εστιατόρια, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ότι λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας του Πούτιν, τον οποίο έχει συχνά υπερασπιστεί. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, χαιρέτισαν τον Κάρλσον ως μια διασημότητα «που λέει την αλήθεια».

Τα διεθνή Μέσα έχουν επικρίνει τον πρώην παρουσιαστή του Fox News. Ο Κάρλσον μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ψευδώς ότι «ούτε ένας δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ δεν μπήκε στον κόπο να πάρει συνέντευξη από τον κ. Πούτιν. Στην πραγματικότητα, αμέτρητοι ρεπόρτερ από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του συντάκτη του BBC στη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, έχουν στείλει στο Κρεμλίνο επανειλημμένες αιτήσεις για συνεντεύξεις. Όλα αυτά έχουν αγνοηθεί».

Ο ίδιος ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον διέψευσε ωστόσο και παραδέχτηκε ότι ο Κάρλσον είχε άδικο. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου την Τετάρτη, μιλώντας στο BBC στη Μόσχα είπε πως «Ο κ. Κάρλσον δεν έχει δίκιο, αλλά δεν μπορούσε να το γνωρίζει αυτό. Λαμβάνουμε πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις με τον πρόεδρο».

Πού αποσκοπεί ο Πούτιν με τη συνέντευξη στον Κάρλσον

Αλλά η συνέντευξη είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τον Κάρλσον, ο οποίος ανέκαμψε γρήγορα από τότε που απολύθηκε θεαματικά από το Fox News πέρυσι.

Η συνέντευξη είναι αμοιβαία επωφελής και για τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Το αίτημα του Κάρλσον ήρθε σε μια κατάλληλη στιγμή για τον Ρώσο ηγέτη, του οποίου οι εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης είναι αυστηρά «χορογραφημένες» και ελέγχονται από το Κρεμλίνο.

Στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες ψήφισης νομοθεσίας για τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία - που ευρέως θεωρείται απαραίτητη για τη συνέχιση του πολέμου - έχουν σταματήσει στο Κογκρέσο. Την Τετάρτη, το τελευταίο νομοσχέδιο που θα διέθετε 60 δισεκατομμύρια δολάρια κρίσιμης χρηματοδότησης για το Κίεβο προχωρούσε μέσω της Γερουσίας, αλλά αντιμετώπισε σκληρή αντίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή.

Ελλείψει νέας στρατιωτικής βοήθειας, οι προσπάθειες της Ουκρανίας να διώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τη χώρα και να εξαπολύσει νέες αντεπιθέσεις στο νότο και την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς έχουν αποδειχθεί πρακτικά αδύνατες. Το Κρεμλίνο προφανώς ελπίζει ότι, κάνοντας μια συνέντευξη με έναν συντηρητικό τηλεοπτικό παρουσιαστή, οι Ρεπουμπλικάνοι  θα είναι ευαίσθητοι στις αφηγήσεις της Μόσχας που συνήθως παπαγαλίζονται μόνο στα εγχώρια ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Κάρλσον είχε επίσης μια μακρά και αμοιβαία επωφελή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η πλατφόρμα του Κάρλσον προσφέρει μια ευκαιρία στο Κρεμλίνο να προσεγγίσει ένα ευρύτερο και έντονα συντηρητικό κοινό στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν, ο πρώην παρουσιαστής του Fox News εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμμάχησε με την προσπάθειά του Πούτιν για τις αποκαλούμενες «παραδοσιακές αξίες», μια φράση που περιλάμβανε επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα οι έρευνες δείχνουν αυξανόμενα επίπεδα δισταγμού μεταξύ του ευρωπαϊκού κοινού σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ορισμένα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα, μερικά από αυτά με φιλορωσικές τάσεις, σημείωσαν επιτυχία σε εκλογές σε διάφορες χώρες. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα πηγαίνουν καλά στις δημοσκοπήσεις.

Υπάρχει όμως και ένα εσωτερικό ατού στη διαδικασία. Η Ρωσία θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, και ενώ η αναμέτρηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναδείξει νικητή τον Πούτιν, η συνέντευξη με τον Κάρλσον επιτρέπει στον Ρώσο ηγέτη να παρουσιαστεί ως διεθνής πολιτικός, μια παγκόσμια παρουσία στο εγχώριο κοινό του.

Πράγματι, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφιερώσει αρκετές ημέρες αντιμετωπίζοντας τον Κάρλσον ως μια μεγάλη διασημότητα. Σε κάλυψη που κόβει την ανάσα, η κρατική τηλεόραση ακολούθησε την άφιξή του και μετέδωσε πλάνα από διάφορες επισκέψεις του σε εστιατόρια και στην έξοδό του για να παρακολουθήσει το μπαλέτο «Σπάρτακος» στο Θέατρο Μπολσόι.

Στην αντίπερα όχθη, στην Ουκρανία, σήμερα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την απόλυση του ανώτατου διοικητή της Ουκρανίας, στρατηγού Βάλερι Ζαλούζνι στη μεγαλύτερη στρατιωτική ανατροπή από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Αυτό είναι «δώρο» για τον Πούτιν, ο απώτερος στόχος του οποίου, εκτός από τη στρατιωτική κατάκτηση της Ουκρανίας, είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης Ζελένσκι προκειμένου να την αντικαταστήσει με μια φιλορωσική που θα τελεί υπό τον έλεγχό του.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πούτιν ελπίζει ότι η Ευρώπη και η Αμερική θα κουραστούν από τον πόλεμο και θα ασκήσουν πίεση στους Ουκρανούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης με όρους που θα είναι ευνοϊκοί για τη Μόσχα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Διεθνή / Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Μια νέα γερμανική έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης βοηθούν, άθελά τους, την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας τη ρητορική και τα θέματα που εκείνη θέτει στη δημόσια ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Διεθνή / Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Τουλάχιστον 30 άτομα και εταιρείες που δώρισαν πάνω από 116 εκατ. δολάρια σε ομάδες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν επωφεληθεί από πολιτικές και αποφάσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας ερωτήματα για πιθανά συμφέροντα και συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM
«Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / «Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Ο βρετανικός τύπος που παραδοσιακά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα της βασιλικής οικογένειας, αντανακλά και τη γενικότερη απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση της κοινής γνώμης
LIFO NEWSROOM
Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Διεθνή / Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Βρετανική εταιρεία μυδιών υπέστη ζημιά 150.000 λίρες μετά την απόρριψη τριών φορτίων της από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές, σε ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τα συνεχιζόμενα εμπόδια του Brexit στο εμπόριο τροφίμων και θαλασσινών
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος ένα χρόνο μετά τον διορισμό του

Διεθνή / Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος έναν χρόνο μετά τον διορισμό του

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλσεϊ αποχωρεί από την ηγεσία της SOUTHCOM, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και αυξάνουν τις επιθέσεις κατά των καρτέλ ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Αίγυπτος αναμένεται να ηγηθεί διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, σύμφωνα με διπλωμάτες

Διεθνή / Γάζα: Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στοχεύει στη σύσταση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με ισχυρές αρμοδιότητες για τη διαχείριση της ασφάλειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα
LIFO NEWSROOM
«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM