Τι δίνουν τα στοιχήματα για το Brexit

Τι δίνουν τα στοιχήματα για το Brexit Facebook Twitter
2

Στο 62% ανέρχεται η πιθανότητα της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από σχεδόν 55% που έπεσε χθες, βάσει των στοιχημάτων στο Betfair.

Η πιθανότητα ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκε χθες γύρω στο 55%, ωστόσο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 62% αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την εταιρία στοιχημάτων Betfair.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν θα προειδοποιήσει σήμερα τους πολίτες ότι θα αναγκαστεί να πάρει νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας εάν ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας.

Καθώς δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον πάρει προβάδισμα, ο Όζμπορν ανεβάζει τους τόνους των προειδοποιήσεών του για τις συνέπειες που θα είχε το ενδεχόμενο Brexit, διαμηνύοντας πως θα αντιδράσει αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες.

«Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έπληττε τις επενδύσεις, θα ζημίωνε τις οικογένειες και θα έβλαπτε τη βρετανική οικονομία», θα πει ο Τζορτζ Όζμπορν σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα.

«Θα είχα την ευθύνη να προσπαθήσω να αποκαταστήσω τη δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό θα σήμαινε έναν κατεπείγοντα προϋπολογισμό, στον οποίο θα αναγκαζόμασταν να αυξήσουμε τους φόρους και να περικόψουμε τις δαπάνες», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου της ομιλίας του, που διένειμε στον Τύπο η εκστρατεία «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το βράδυ χθες Τρίτη έδειξε ότι το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής συρρικνώθηκε από το διψήφιο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα σε μόλις μία εκατοστιαία μονάδα. Άλλες έρευνες φέρουν το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ να προηγείται, γεγονός που οδήγησε σε πτώση τη στερλίνα και προκάλεσε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις διεθνείς αγορές.

Ο Όζμπορν θα αναφερθεί σε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών, κατανεμημένα εξ ημισείας σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, που θεωρεί πως θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστούν οι εκτιμώμενες συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας.

Η κατώτερη κλίμακα του φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί 2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 22%, και η υψηλότερη κατά 3%, στο 43%. Οι φόροι κληρονομιάς, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και οι δασμοί στο αλκοόλ και στη βενζίνη επίσης θα αυξηθούν, σύμφωνα με τον Όζμπορν.

Οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την άμυνα, που μέχρι σήμερα έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, θα περικοπούν κατά 2%, ενώ κατά ένα αντίστοιχο ποσοστό θα μειωθούν και οι συντάξεις, σύμφωνα με τον Συντηρητικό υπουργό Οικονομικών.

Οι υπέρμαχοι του Brexit προβλέπουν αντιθέτως ότι η βρετανική οικονομία θα ανθίσει εάν η χώρα βγει από την ΕΕ κι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανά περισσότερα για την υγεία και άλλους τομείς, διότι δεν θα είναι αναγκασμένη να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Κατηγορούν τον Όζμπορν, τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Τράπεζα της Αγγλίας πως προσπαθούν να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM