Θύελλα αντιδράσεων για την συνάντηση Σαρκοζί - Πούτιν

Θύελλα αντιδράσεων για την συνάντηση Σαρκοζί - Πούτιν Facebook Twitter
1

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Γαλλία το ταξίδι του Νικολά Σαρκοζί στη Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην οικία του, κοντά στη Μόσχα, όπου οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη λύπη τους για τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών τους.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Σαρκοζί, δέχθηκε τα πυρά αξιωματούχων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης με αφορμή αυτή την επίσκεψη.


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ζήτησε σήμερα από τον Σαρκοζί να μην υπονομεύει τις θέσεις της Γαλλίας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.


«Αυτό ακριβώς ζητάω από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, να μην υπονομεύει ό,τι συμβαίνει σήμερα» υπογράμμισε ο Βαλς, όπως μετέδωσε το δίκτυο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.


«Έχουμε ανάγκη ενότητα. Πρόκειται επίσης για ένα στοιχείο ισχύος, αξιοπιστίας εκ μέρους της Γαλλίας προς το εξωτερικό» προσέθεσε.


Ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Τιερί Μαντόν, είπε ότι ο Σαρκοζί δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρακάμπτει την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας.


«Η διπλωματία είναι περίπλοκη, μοιάζει με ένα σκύλο σε μια αίθουσα μπόουλινγκ σε αυτήν την υπόθεση» υπογράμμισε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.


Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής φιλίας Γαλλίας- Ρωσίας της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων Φρανσουά Μισέλ Λαμπέρ σημείωσε από την πλευρά του ότι η «παράλληλη διπλωματία» που ασκεί ο Σαρκοζί βλάπτει τη χώρα.


«Είναι φοβερό το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής Κράτους δεν έχει καμία αίσθηση πολιτικής δεινότητας» τόνισε.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Νικολά Σαρκοζί ότι χάρηκε που τον είδε.


«Έχει περάσει πολύς καιρός αφότου συναντηθήκαμε. Ένας ολόκληρος χρόνος. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου συνέβησαν πολλά στην Ευρώπη, στον κόσμο και στις διμερείς μας σχέσεις» τόνισε ο Πούτιν.


Από την πλευρά του ο Σαρκοζί επισήμανε ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, εκείνος και ο Πούτιν μπορούσαν πάντα να βρουν κοινό έδαφος.


«Πρέπει να εξέλθουμε από αυτήν την περίοδο αντιπαράθεσης που βιώνουμε αυτή τη στιγμή» δήλωσε, χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις.


«Το να απομονώνουμε τη Ρωσία δεν έχει κανένα νόημα» είχε δηλώσει νωρίτερα ενώπιον φοιτητών του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων της Μόσχας, MGIMO.


Σχολιάζοντας μάλιστα τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι αναπόφευκτος ο ρόλος της Ρωσίας» στη διευθέτηση της κρίσης.


Ο πρώην υπουργός, Ξαβιέ Μπερτράντ, που έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017, υπερασπίστηκε τον Σαρκοζί και υπογράμμισε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ελεύθερος να συναντήσει οποιονδήποτε επιθυμεί.
«Είναι καιρός να τερματίσουμε αυτόν τον Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία που διαρκεί επί μήνες», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο iTELE.


Ο Νικολά Σαρκοζί έφθασε στη Ρωσία χθες Τετάρτη και αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία αύριο Παρασκευή.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Τώρα ενοχλήθηκαν οι Γάλλοι; Όταν ήταν κολλητός του Καντάφι κανείς δεν είπε τίποτα μέχρι που τον βομβάρδισε τελικά όταν πλέον τα συμφέροντα όλων των "φίλων" του άλλαξαν.