Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμυρίζουν τη Νεβάδα για το διάσημο ετήσιο φεστιβάλ Burning Man, αλλά φέτος το κλίμα είναι ήδη διαφορετικό, ακόμη και πριν την έναρξη.

 

Οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν εντατικούς αστυνομικούς ελέγχους καθώς εισέρχονται στην απομακρυσμένη έρημο όπου θα στηθεί η πολιτεία τους και θα περάσουν μια εβδομάδα γεμάτη πάρτι και κραιπάλες.

 

Η εκδήλωση διεξάγεται για πρώτη φορά μετά από δύο αξιοσημείωτους θανάτους: του ίδιου του ιδρυτή του φεστιβάλ Larry Harvey, ο οποίος απεβίωσε το καλοκαίρι μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και τον θάνατο ενός άντρα, ο οποίος κατά τις τελευταίες ημέρες του περασμένου έτους απανθρακώθηκε πέφτοντας στην φωτιά μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών.

 

To θρυλικό Burning Man ξεκινά, αλλά φέτος κάτι έχει αλλάξει δραματικά στο φεστιβάλ
To σοκαριστικό συμβάν από το περσινό φεστιβάλ με τον άντρα που έπεσε στις φλόγες

 

Η εκδήλωση διεξάγεται επίσημα από τις 26 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτέμβρη και καταλήγει σε δύο μέρες με πάρτι γύρω από φωτιές και την καύση του πελώριου γλυπτού που συμβολίζει τον Burning Man.

 

Το ίδιο το φεστιβάλ βρίσκεται φέτος σε κρίσιμη καμπή. Οι διοργανωτές θέλουν να αυξήσουν την ετήσια συμμετοχή σε 100.000 άτομα, διατηρώντας ταυτόχρονα το πρεστίζ που το έκανε ιδιαίτερα ξεχωριστό.

 

Προσπαθούν επίσης να εξισορροπήσουν το φεστιβάλ με το κίνημα το #MeToo και να μην υπάρχουν παρατράγουδα στην φετινή διοργάνωση.

 

Αλλά πριν ξεκινήσει ακόμη το φετινό φεστιβάλ αντιμετωπίζει ήδη διαμάχες: η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει εξαπολύσει μπαράζ ελέγχων στους συμμετέχοντες και αστυνομικοί σταματούν τους οδηγούς για μικρές παραβάσεις της κυκλοφορίας ενώ παράλληλα ερευνούν για ναρκωτικά στις αποσκευές τους.

 

Οι αναφορές κάνουν λόγο για μαζικούς ελέγχους και οι φεστιβαλιστές καταγγέλλουν στοχοποίηση.

 

Οι διοργανωτές απειλούν με τη σειρά τους να μηνύσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς κάνουν λόγο για «κυνήγι» και χαρακτηρίζουν τους μαζικούς ελέγχους αδικαιολόγητους και αντισυνταγματικούς. 

 

Για την ώρα οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί μόνο στους δρόμους που οδηγούν στην έρημο, αλλά κάποιοι φοβούνται πως ίσως φέτος για πρώτη φορά υπάρξει και κάποια έφοδος στην πολιτεία του Burning Man.

 

Για την ώρα η προσέλευση συνεχίζεται και από αύριο, πάνω από 70.000 άνθρωποι θα κατασκηνώσουν στην έρημο για να ζήσουν την μοναδική αυτή εμπειρία.