Εκδίκηση ορκίστηκε να πάρει το Ιράν για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, με τον διάδοχό του να απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ με «πτώματα Αμερικανών παντού στη Μέση Ανατολή».  

 

«Λέμε προς όλους: Περιμένετε υπομονετικά και θα δείτε τα πτώματα των Αμερικανών παντού στη Μέση Ανατολή» προειδοποίησε ο Εσμαϊλ Γκαάνι (Esmail Ghaani), σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται το Al Jazeera.

 

Η δήλωσή του έρχεται λίγες ώρες μετά τον διορισμό του από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ ως επικεφαλής της ιρανικής δύναμης Κουντς.

 

«Το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον»

 

Νωρίτερα, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν είχε προειδοποίησει πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

 

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή. «Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

 

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (...) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (...) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

Ανάπτυξη επιπλέον 3.500 Αμερικανών στρατιωτών

 

Μετά τις απειλές του Ιράν για εκδίκηση, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει επιπλέον 3.500 στρατιώτες στην Μέση Ανατολή.

 

Σύμφωνα με την Washington Post, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει επιπλέον 3.500 χιλιάδες στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στην Μ. Ανατολή για να ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή. Οι δυνάμεις θα συνασπιστούν με το τάγμα περίπου 750 στρατιωτών που κατέφτασαν χθες στον Κουβέιτ, όπως εξήγησε αξιωματούχος που μίλησε στην Washington Post, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

Οι στρατιώτες ανήκουν στο τμήμα της «ετοιμοπόλεμης μεραρχίας», μίας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας που είναι προετοιμασμένη να αναπτύσσεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού που επικαλείται η Washington Post, η υπόλοιπη μεραρχία διατάχθηκε να ετοιμαστεί επίσης για ανάπτυξη, αν και δεν έχει καταστεί σαφές το κατά πόσο θα υλοποιηθεί αυτό το μέρος του σχεδίου.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr