Τέταρτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούτι - Στο στόχαστρο 14 πύραυλοι

Τέταρτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούτι - Στο στόχαστρο 14 πύραυλοι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Για τέταρτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων σε εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμενη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι επιτίθενται εδώ εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Oι εν λόγω επιδρομές των ΗΠΑ ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά τους αντάρτες Χούτι «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους αντάρτες Χούτι, οι επιδρομές των ΗΠΑ έγιναν στις επαρχίες «Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα». Το Αλ Μασίρα συμπλήρωσε πως τα πλήγματα ήταν «αμερικανοβρετανικά». 

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ η CENTCOM ανέφερε πως περίπου στη 1:00 (ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, που ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν» από περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες στην Υεμένη.

«Οι πύραυλοι αυτοί, σε εξέδρες εκτόξευσης, ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν», ανέφερε η ίδια ανάρτηση. 

Ο επικεφαλής της CENTCOM, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, κατά το ανακοινωθέν, υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών».

Αντάρτες Χούτι: Θα συνεχίσουμε να βάζουμε στο στόχαστρο πλοία

Αξιωματούχος των Χούτι δήλωσε στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

Οι αντάρτες Χούτι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, στα ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Ισχυρίζονται πως οι ενέργειές τους γίνονται σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Λόγω των επιθέσεων των Χούτι, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων.

Τις τελευταίες ημέρες ΗΠΑ και Βρετανία έχουν προχωρήσει σε βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούτι. Την Τρίτη μπήκαν στο στόχαστρο τέσσερις πύραυλοι των ανταρτών. Τόσο οι αμερικανικές δυνάμεις όσο και αυτές των συμμάχων τους στην περιοχή έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει επανειλημμένα πυραύλους και drones που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM