Τέταρτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούτι - Στο στόχαστρο 14 πύραυλοι

Τέταρτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούτι - Στο στόχαστρο 14 πύραυλοι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Για τέταρτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων σε εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμενη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι επιτίθενται εδώ εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Oι εν λόγω επιδρομές των ΗΠΑ ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά τους αντάρτες Χούτι «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους αντάρτες Χούτι, οι επιδρομές των ΗΠΑ έγιναν στις επαρχίες «Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα». Το Αλ Μασίρα συμπλήρωσε πως τα πλήγματα ήταν «αμερικανοβρετανικά». 

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ η CENTCOM ανέφερε πως περίπου στη 1:00 (ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, που ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν» από περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες στην Υεμένη.

«Οι πύραυλοι αυτοί, σε εξέδρες εκτόξευσης, ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν», ανέφερε η ίδια ανάρτηση. 

Ο επικεφαλής της CENTCOM, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, κατά το ανακοινωθέν, υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών».

Αντάρτες Χούτι: Θα συνεχίσουμε να βάζουμε στο στόχαστρο πλοία

Αξιωματούχος των Χούτι δήλωσε στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

Οι αντάρτες Χούτι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, στα ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Ισχυρίζονται πως οι ενέργειές τους γίνονται σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Λόγω των επιθέσεων των Χούτι, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων.

Τις τελευταίες ημέρες ΗΠΑ και Βρετανία έχουν προχωρήσει σε βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούτι. Την Τρίτη μπήκαν στο στόχαστρο τέσσερις πύραυλοι των ανταρτών. Τόσο οι αμερικανικές δυνάμεις όσο και αυτές των συμμάχων τους στην περιοχή έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει επανειλημμένα πυραύλους και drones που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM