Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούτι- Η απάντησή τους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούτι - Απαντούν πως θα συνεχίσουν Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Παράνομες και κατά του διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επιθέσεις των Χούτι κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Πιέρ Στάνο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταδίκασε τις επιθέσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων πως εκτός από το ότι εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο, υπονομεύουν τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τους Χούτι να σταματήσουν άμεσα αυτές τις ενέργειες. «Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηχεί και τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωσή της παράλληλα, χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος 2722 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Ιανουαρίου, όπου καταδικάζονται εξίσου οι επιθέσεις των Χούτι. «Η διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την ελεύθερη ροή του παγκόσμιου εμπορίου και την περιφερειακή ασφάλεια. Όπως υπενθυμίζεται στο ψήφισμα 2722 του, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα πλοία τους από αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε αυτή.

Ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το αν σταλεί ειδική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων, ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει με λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε μόνο ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπέβαλε την πρότασή της και η διαδικασία βρίσκεται «στα χέρια» των 27 κρατών-μελών. Το θέμα αυτό όπως και ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 22 Ιανουαρίου.

«Οι επιθέσεις  θα συνεχιστούν» λένε οι Χούτι

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούτι, επανέλαβε τις θέσεις των ανταρτών οι οποίες παραμένουν οι ίδιες. Πως δηλαδή οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters. Πρόσθεσε παράλληλα πως αίτημά τους εξακολουθεί να είναι το τέλος της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM