Τέλος εποχής για τα «κόκκινα φανάρια» στο Άμστερνταμ - Το σκεπτικό της νέας δημάρχου

Τέλος εποχής για τα «κόκκινα φανάρια» στο Άμστερνταμ - Το σκεπτικό της νέας δημάρχου Facebook Twitter
EPA
0

Τα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής με τα κόκκινα φανάρια στο Άμστερνταμ παρουσίασε την Τετάρτη η νέα δήμαρχος της πόλης, Φέμκε Χάλσεμα.

Η αναμόρφωση που σχεδιάζεται για τη βιομηχανία του σεξ στην περιοχή θα είναι η πιο ριζοσπαστική από τότε που η Ολλανδία νομιμοποίησε την πορνεία πριν από δύο περίπου δεκαετίες, με την δήμαρχο Φέμκε Χάλσεμα να προτείνει, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η πρακτική του να ποζάρουν οι εκδιδόμενες γυναίκες σε βιτρίνες στις προσόψεις των κτιρίων.Οι αλλαγές είναι απαραίτητες λόγω των κοινωνικών μεταβολών, δήλωσε η δήμαρχος στο Reuters, όπως η άνοδος των κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων και η αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή και χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες των γυναικών και να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αναγκαζόμαστε από τις συνθήκες διότι το Άμστερνταμ αλλάζει», δήλωσε η Χάλσεμα σε συνέντευξη πριν από την παρουσίαση. «Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες που εργάζονται εκεί νιώθουν ταπεινωμένες, νιώθουν ότι τις κοροϊδεύουν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σκεφτόμαστε τις αλλαγές», πρόσθεσε. Τα σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα σενάρια: να καταργηθούν οι βιτρίνες στις προσόψεις των κτιρίων, να κλείσουν τα πορνεία στο κέντρο της πόλης και να μεταφερθούν αλλού, να περιοριστεί ο αριθμός των πορνείων στο κέντρο της πόλης.

Τα σενάρια, στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο «Το μέλλον της πορνείας των βιτρινών στο Άμστερνταμ», περιλαμβάνουν επίσης και μια ευρύτερη πρόταση για μια συγκεκριμένη ζώνη για τη βιομηχανία του σεξ που θα έχει μια ξεχωριστή πύλη εισόδου, ανάλογη με το σύστημα που χρησιμοποιείται στο Αμβούργο, πρόσθεσε η δήμαρχος. Αυτές οι επιλογές θα παρουσιαστούν σε κατοίκους και επιχειρήσεις σε συναντήσεις αυτόν τον μήνα πριν επιλεγεί μία εξ αυτών και τεθεί προς ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο αργότερα φέτος, δήλωσε η Χάλσεμα.

Αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν να ελεγχθεί η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια ήρθαν αντιμέτωπες με αντιδράσεις από εργαζόμενες και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτή την κερδοφόρα βιομηχανία. Η δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να τεθεί εκτός νόμου η πορνεία. «Νομιμοποιήσαμε την πορνεία διότι θεωρήσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η νόμιμη πορνεία δίνει σε μια γυναίκα την ευκαιρία να είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη. Η ποινικοποίηση της πορνείας έγινε στις ΗΠΑ, νομίζω, αυτό καθιστά τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες».

Οι αλλαγές έχουν τρεις βασικούς στόχους, δήλωσε η δήμαρχος, να προστατεύσουν τις γυναίκες από την υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, να καταπολεμήσουν το έγκλημα και να ξαναζωντανέψουν την 500 ετών γειτονιά η οποία, μαζί με τα κανάλια του Άμστερνταμ, αποτελεί κομμάτι ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εργαζόμενη στη βιομηχανία του σεξ και μέλος του συνδικάτου PROUD, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εκδιδόμενων γυναικών, δήλωσε στο Reuters ότι οι γυναίκες στην περιοχές αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο απαξιωτική συμπεριφορά. «Οι τουρίστες δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε αυτή την περιοχή», δήλωσε η γυναίκα, που αρνήθηκε να δώσει το όνομά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM