«Τέλος εποχής» για το εμβληματικό Airbus A380: Παραδόθηκε στην Emirates το τελευταίο αεροσκάφος

«Τέλος εποχής» για το εμβληματικό Airbus A380: Παραδόθηκε στην Emirates το τελευταίο αεροσκάφος Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Η Airbus παρέδωσε την Πέμπτη το τελευταίο superjumbo A380 στην Emirates, σηματοδοτώντας το τέλος μίας 14χρονης πορείας που χάρισε στην Ευρώπη ένα άμεσα αναγνωρίσιμο σύμβολο, ωστόσο απέτυχε να εκπληρώσει το εμπορικό όραμα των σχεδιαστών της.

Το Α380 απέκτησε φανατικούς, όχι μόνο πιλότους, αλλά και πολλούς επιβάτες, οι οποίοι απογοητεύτηκαν όταν η Airbus ανακοίνωσε το 2019 τη διακοπή της παραγωγής του.

Οι πιλότοι, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Hamburg-Finkenwerder ακολουθώντας μια πολύ συγκεκριμένη διαδρομή, σχηματίζοντας μία καρδιά. Επρόκειτο για την τελευταία δοκιμαστική πτήση, του τελευταίου A380 που η Airbus παρέδωσε στην Emirates, πριν κλείσει οριστικά την γραμμή παραγωγής του μοντέλου.

Το «θηρίο» των αιθέρων αντικαταστάθηκε με το πέρασμα των ετών από μικρότερα μοντέλα, στενής ατράκτου, τα οποία φαίνεται να προτιμούν οι αεροπορικές λόγω χαμηλότερου κόστους και μεγαλύτερης ευκολίας να «γεμίσουν» τις θέσεις.

Το A380 είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος στην ιστορία που προχώρησε σε μαζική παραγωγή. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 853 επιβάτες. Διαθέτει τέσσερις κινητήρες, το άνοιγμα των φτερών του είναι 80 μέτρα και μπορεί να απογειωθεί με φορτίο βάρους 560 τόνων.

«Τέλος εποχής» για το εμβληματικό Airbus A380: Παραδόθηκε στην Emirates το τελευταίο αεροσκάφος Facebook Twitter
Το τελευταίο Α380 τροχοδρομεί στον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου Φινκενβέρντερ πριν το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

Η πρώτη του παράδοση έγινε το 2007 στην Singapore Airlines και από τότε περίπου 250 έχουν βγει από την γραμμή παραγωγής στην Τουλούζη.

Με πληροφορίες από CNN και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ