Ταξίδεψε σε έξι χώρες με το ποδήλατο για μία θέση στο πανεπιστήμιο των ονείρων του

Guinean cycles across six countries for spot at Egypt's Al-Azhar University Facebook Twitter
Φωτ.: NAHLA ELSEIDY/FACEBOOK
0

Νεαρός διένυσε 4.000 χιλιόμετρα, με το ποδήλατό του, στη Δυτική Αφρική, υπομένοντας συλλήψεις και ακραία καιρικά φαινόμενα, για να διεκδικήσει μία θέση στο πανεπιστήμιο των ονείρων του.

Ο Mamadou Safayou Barry ξεκίνησε τον Μάιο από τη Γουινέα με προορισμό το γνωστό πανεπιστήμιο Al-Azhar της Αιγύπτου, ελπίζοντας ότι θα γινόταν δεκτός. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα σουνιτικής ισλαμικής εκπαίδευσης στον κόσμο. Είναι, επίσης, ένα από τα παλαιότερα, καθώς ιδρύθηκε το 670 μ.Χ.

Ο 25χρονος ποδηλατούσε για τέσσερις μήνες και πέρασε από χώρες τις οποίες λυμαίνονται ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά και διοικούνται από πραξικοπηματικά καθεστώτα. Παρότι δεν είχε τα χρήματα να πάει αεροπορικώς στην Αίγυπτο ή να ταξιδέψει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, αποφάσισε να μην χάσει την τρομερή ευκαιρία και πέρασε από Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Τόγκο, Μπενίν, Νίγηρα και Τσαντ, μέχρι να φτάσει στο Κάιρο. 

Σε πολλές από αυτές τις χώρες καταγράφονται, συχνά, επιθέσεις από ισλαμιστές πολιτοφύλακες, ενώ οι κάτοικοι ζουν σε μία παρατεταμένη πολιτική - και ανθρωπιστική - κρίση. «Το ταξίδι από αυτές τις χώρες είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν είναι ασφαλείς» σημείωσε ο 25χρονος, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. 

«Έχουν τόσα πολλά προβλήματα και ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος. Στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο οι κάτοικοι με έβλεπαν σαν να είμαι κακοποιός. Έβλεπα παντού στρατιώτες με τα μεγάλα όπλα τους σε αυτοκίνητα», συμπλήρωσε. 

Τον συνέλαβαν 3 φορές στο ταξίδι προς το πανεπιστήμιο

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού του, συνελήφθη τρεις φορές, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι. Αλλά, η τύχη του άλλαξε όταν έφτασε στο Τσαντ. Έτυχε να δώσει μία συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε online, η ιστορία του έγινε γνωστή και ορισμένοι καλοί Σαμαρείτες τού αγόρασαν ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Αίγυπτο. Κατάφερε, έτσι, να αποφύγει το πέρασμα από το Σουδάν, μέρη του οποίου είναι εμπόλεμες ζώνες. 

Στις 5 Σεπτεμβρίου, έφτασε στο Κάιρο, αποφασισμένος να κερδίσει μία θέση στο πανεπιστήμιο. Η επιμονή του έπεισε τον πρύτανη να τον δεχθεί για μια συνάντηση και η επαφή αυτή ήταν αρκετή για να του προσφέρει πλήρη υποτροφία. 

Ο Barry δήλωσε «πολύ, πολύ ευτυχισμένος» με τις εξελίξεις. «Δεν μπορώ να σας εξηγήσω πόσο χαρούμενος ήμουν. Ευχαριστούσα τον θεό». Η χαρά ήταν τέτοια που ξέχασε όλα τα δεινά που πέρασε μέχρι να κατακτήσει τον στόχο του. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ