Μετά από τέσσερις ημέρες εντάσεων στα σύνορα που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες και πολίτες, η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη συμφώνησαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα στη Μαλαισία, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης που έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Φουμτάμ Ουετσαγιατσάι, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι και ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χαν Μανέτ, θα δώσει το «παρών».
Η κρίσιμη αυτή διπλωματική πρωτοβουλία έρχεται λίγες ώρες μετά από παρέμβαση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικοινώνησε με τους ηγέτες των δύο χωρών, πιέζοντας για άμεση εκεχειρία. Μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα και να εργαστούν «γρήγορα για την επίτευξη ειρήνης».
Αν και οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέσα στη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, η Καμπότζη αποδέχθηκε επίσημα την πρόταση Τραμπ για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Ο Χαν Μανέτ ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας πως η μεσολάβησή του «μπορεί να σώσει πολλές ζωές».
Από την πλευρά της, η Ταϊλάνδη φάνηκε πιο επιφυλακτική. Αν και δέχεται την αρχή της εκεχειρίας, αξιώνει πρώτα ειλικρινή διάλογο από την Καμπότζη. «Η Ταϊλάνδη επιθυμεί να δει πραγματική πρόθεση από την άλλη πλευρά», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση Ταϊλάνδης - Καμπότζης
Η σύγκρουση ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου, με ανταλλαγή πυρών στα σύνορα, ενώ και οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για την πρόκληση της έντασης. Η Καμπότζη υποστηρίζει ότι Ταϊλανδοί στρατιώτες παραβίασαν παλαιότερη συμφωνία πλησιάζοντας σε ιερό ναό, ενώ η Ταϊλάνδη κατηγορεί την Καμπότζη για χρήση drones για κατασκοπία.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει ιστορικές ρίζες που φτάνουν πίσω στην περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας και στη διαχρονική διαμάχη για τον καθορισμό των συνόρων. Στρατιωτικά, η Καμπότζη έχει ασθενέστερες δυνάμεις και έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε εξοπλισμό και έδαφος λόγω των ταϊλανδέζικων βομβαρδισμών και αεροπορικών επιθέσεων.
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι εμπορικές συνομιλίες με τις δύο χώρες δεν θα συνεχιστούν αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις. Από την 1η Αυγούστου, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ δασμοί 36% για τις εισαγωγές από την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη στις ΗΠΑ, εκτός αν επιτευχθεί συμφωνία. Η παρέμβασή του χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική, καθώς μόλις μια ημέρα πριν ο ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης δήλωνε ότι δεν απαιτείται μεσολάβηση από τρίτη χώρα. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραΐμ, είχε ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Τραμπ πραγματοποίησε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δύο ηγέτες από το γήπεδο γκολφ του Turnberry στη Σκωτία, όπου βρισκόταν για ιδιωτική επίσκεψη. «Μόλις επιτευχθεί η ειρήνη, ανυπομονώ να υπογράψουμε εμπορικές συμφωνίες και με τις δύο χώρες», έγραψε.
Με πληροφορίες από BBC