Τα πλεονεκτήματα του κυπριακού διαβατηρίου ενόψει Brexit

Τα πλεονεκτήματα του κυπριακού διαβατηρίου ενόψει Brexit Facebook Twitter
EPA
0

H Berliner Zeitung παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα του κυπριακού διαβατηρίου για Βρετανούς στην Κύπρο.

Το χάος που επικρατεί στο Brexit επηρεάζει σημαντικά τους Βρετανούς κατοίκους της Κύπρου, πρώην αποικίας του βρετανικού θρόνου και μέλους της Κοινοπολιτείας. 70.000 Βρετανοί, οι περισσότεροι συνταξιούχοι, ζουν μόνιμα στο νησί της Αφροδίτης. Οι δυσκολίες εύλογες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ασφάλεια υγείας τους ή ακόμη και στην απόκτηση βίζας. Ολα όμως μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στην απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.


«Brexit με χαλούμι»

«Σε περίπτωση σκληρού Brexit τίθεται σε κίνδυνο μια σειρά από ζητήματα των 'Βρετανών Κυπρίων', όπως το καθεστώς παραμονής τους ή η αναγνώριση επίσημων ντοκουμέντων» γράφει η Berliner Zeitung. «Η κυβέρνηση της Λευκωσίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, που τους δίνει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου».

Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας παρουσιάζει δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: ενός Κύπριου που έζησε πολλά χρόνια στη Βρετανία, από το 1990 επέστρεψε στο νησί του και είναι πολέμιος του Brexit, και ενός Βρετανού, υποστηρικτή του Brexit, ο οποίος όμως θέλει να έχει όλα τα οφέλη ζώντας σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Είμαι ολίγον "σχιζοφρενής"» παραδέχεται στην εφημερίδα. «Μου αρέσει η Ευρώπη, αλλά δεν είναι η ταυτότητά μου, είμαι πολύ Βρετανός. Επειδή η Κύπρος ανήκει στην Κοινοπολιτεία δεν νομίζω ότι το Brexit θα μου φέρει προσωπικά μειονεκτήματα».

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, σχεδιάζει μετά παρέλευση 7 χρόνων να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα χωρίς να αφήσει τη βρετανική. Με το κυπριακό διαβατήριο θέλει να ξεπεράσει προβλήματα βίζας σε τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Ελληνοκύπριος από την πλευρά του βλέπει και έναν άλλον λόγο για να είναι κατά του Brexit.

«Στην επικίνδυνη ζωή που ζούμε, είναι καλό για μας τους Ευρωπαίους να συσπειρωθούμε», λέει o ίδιος. Οι περισσότεροι βρετανοί πελάτες του είναι κατά του Brexit και οι Κύπριοι που ζουν στη Βρετανία κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, καθόλου ευκαταφρόνητη.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα ο Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Στέφεν Λίλι θεωρεί ότι θα συνηφθούν νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Κύπρο χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι στο περίφημο χαλούμι, που εισάγει η Βρετανία σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν πρόκειται να επιβληθούν δασμοί, «ακόμη και σε περίπτωση σκληρού Brexit».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM