No.1

Τα έξι ερωτήματα των ΗΠΑ για το Ουκρανικό – Τη Δευτέρα η Σύνοδος στο Παρίσι

Τα έξι ερωτήματα των ΗΠΑ για το Ουκρανικό – Τη Δευτέρα η Σύνοδος στο Παρίσι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία με τη Ρωσία, αποκλείοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιορίζοντας τον ρόλο του Κιέβου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Κομισιόν αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ τη Δευτέρα στο Παρίσι προγραμματίζεται συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών, υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συντονιστεί η ευρωπαϊκή απάντηση. Παράλληλα, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι καταφθάνουν στο Ριάντ για την προετοιμασία της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποκλείσει την ΕΕ από τις διαπραγματεύσεις σηματοδοτεί μια νέα φάση στις διατλαντικές σχέσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απαντήσουν σε έξι βασικά ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια της Ουκρανίας και τις στρατιωτικές εγγυήσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη.

Τα ερωτήματα αφορούν:

  1. Τι είδους βοήθεια αναμένουν οι Ευρωπαίοι από την Ουάσιγκτον.
  2. Πώς αντιλαμβάνονται τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
  3. Ποιες χώρες θα ήταν διατεθειμένες να συμβάλουν στρατιωτικά.
  4. Εάν υπάρχει προθυμία για ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
  5. Ποιο θα ήταν το μέγεθος αυτής της στρατιωτικής δύναμης.
  6. Ποιες χώρες θα συμφωνούσαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εφόσον χρειαστεί.

Παρά τις πιέσεις, παραμένει ασαφές εάν ο Τραμπ θα λάβει υπόψη του τις ευρωπαϊκές απαντήσεις ή εάν η απόφαση της Ουάσιγκτον είναι ήδη ειλημμένη.

Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη ηγετών που πλήττονται άμεσα από την αμερικανική απόφαση. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον, στη σύνοδο θα δώσουν το «παρών» οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, προκειμένου να χαράξουν κοινή στρατηγική για το ουκρανικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ φέρεται να προσανατολίζεται σε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες ημέρες. Επισήμως, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνουν ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύνοδος θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κιθ Κέλογκ, ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί «μια στιγμή που συμβαίνει μία φορά σε μια γενιά για την εθνική μας ασφάλεια».

Ο Στάρμερ τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο εντός του ΝΑΤΟ, συνεργαζόμενη στενά με την Ουάσιγκτον για την ασφάλεια της Ουκρανίας και την αποτροπή απειλών κατά της Συμμαχίας. Στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν ενωμένες, αποφεύγοντας ρήξεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη Συμμαχία.


 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM