Τα έργα τέχνης στους δρόμους σώζουν ζωές μειώνοντας τα τροχαία ατυχήματα

Τα έργα τέχνης στους δρόμους σώζουν ζωές μειώνοντας τα τροχαία ατυχήματα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η τέχνη και η οδική ασφάλεια συναντώνται μάλλον κυριολεκτικά σε διασταύρωσεις, καθώς μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα murals στην άσφαλτο και οι τοιχογραφίες δρόμου μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων.


Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την φιλανθρωπική οργάνωση Bloomberg Philanthropies, που -στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Asphalt Art Initiative- υπογραμμίζει την διπλή αξία της διακόσμησης των δημόσιων χώρων με ζωντανά έργα τέχνης, που εμμέσως ενισχύουν και τα στατιστικά της ασφάλειας.

Η τέχνη της ασφάλτου περιλαμβάνει οτιδήποτε, από τοιχογραφίες σε διασταυρώσεις και διαβάσεις πεζών έως ζωγραφισμένες πλατείες και διακοσμημένες υπόγειες γέφυρες, αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία έχει υποστηρίξει οικονομικά 42 έργα τέχνης σε οδικούς άξονες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Αυτοκινητοδρόμων απαγορεύει επί του παρόντος την τέχνη της ασφάλτου ως μορφή οδικής σήμανσης, με σπάνιες εξαιρέσεις, αναφέρει το Hyperallergic. Το Bloomberg Philanthropies πιστεύει ότι αυτό έχει να κάνει εν μέρει με την έλλειψη δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με την επίδραση των έργων τέχνης στους δρόμους στην ασφάλεια.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη με τη Sam Schwartz Consulting, διαπιστώθηκε ότι έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους «υπενθύμιζαν» στους οδηγούς να επιβραδύνουν και να προσέχουν τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Οι εταιρείες εξέτασαν τοποθεσίες με τέχνη ασφάλτου σε πέντε πολιτείες, που κοσμούσαν τα συγκεκριμένα σημεία επί τουλάχιστον δύο χρόνια, και ανακάλυψαν ότι υπήρξε μείωση κατά 17% των συνολικών ατυχημάτων σε σύγκριση με τα παλαιότερα ποσοστά ατυχημάτων.


Επιπλέον, η μελέτη υπέδειξε ότι το ποσοστό των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται πιο ευάλωτα μέρη, όπως οι πεζοί, μειώθηκε στο μισό και ότι οι τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 37%.

Η έκθεση καταγράφει επίσης μια αλλαγή στη συμπεριφορά μεταξύ πεζών και οδηγών, με σημαντική αύξηση κατά 27% της πιθανότητας οι οδηγοί να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς, και μείωση κατά 38% των πεζών που αψηφούν κόκκινους φωτεινούς σηματοδότες.


Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ελπίζει ότι οι πολιτικοί θα αναγνωρίσουν, αργά ή γρήγορα, την τέχνη της ασφάλτου και την σημασία της στην οδική ασφάλεια. 

Με πληροφορίες από Bloomberg Philanthropies

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Στο βίντεο που ανέβασε η ίδια η Έμα υποστήριξε ότι αντέδρασε έτσι γιατί ένιωσε ότι κινδυνεύει, ενώ υπογράμμισε πως ο άνδρας την απείλησε λέγοντάς της πως «δεν πρόκειται να λείψεις σε κανέναν»
NEWSROOM