ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Τα αυτοκίνητα θα ανιχνεύουν το αλκοόλ στους οδηγούς και δεν θα ξεκινούν

ΗΠΑ: Yποχρεωτικό σύστημα ανίχνευσης αλκοόλ στο αυτοκίνητο επεξεργάζεται η Γερουσία Facebook Twitter
0

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά στα οχήματά τους, τεχνολογία ανίχνευσης αλκοόλ για τον οδηγό. Στη συνέχεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από την αμερικανική Γερουσία το όχημα αν ο χρήστης έχει πιει υπερβολικά θα μπορεί να απενεργοποιείται αυτόματα.

Αν και πολλοί εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, ορισμένοι ανησυχούν ότι μάλλον ξεπερνά τα ηθικά όρια και εγείρει ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων.

Επί της ουσίας, η πρόταση είναι να αναπτυχθεί τεχνολογία που θα μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τον οδηγό για να ανιχνεύσει βλάβη ή τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και να αποτρέψει τη λειτουργία του οχήματος αν δεν πληρούνται τα κριτήρια. 

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Κυκλοφοριακής Ασφάλειας (NHTSA) υπολογίζει ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αφορά 10.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ τα αμερικανικά αστυνομικά τμήματα συλλαμβάνουν περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Ωστόσο το NHTSA έχει προειδοποιήσει ότι κάθε σύστημα παρακολούθησης τέτοιου τύπου θα πρέπει να είναι «απρόσκοπτο, ακριβές και διακριτικό για τον νηφάλιο οδηγό».

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί και γίνει νόμος, θα επιβάλλει ότι «η προηγμένη τεχνολογία πρόληψης της οδήγησης σε κατάσταση μέθης πρέπει να αποτελεί βασικό εξοπλισμό σε όλα τα νέα επιβατικά οχήματα».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία εγείρει επίσης ηθικά ζητήματα σχετικά με την επιτήρηση πολιτών, ακόμη και αν η επιτήρηση εξυπηρετεί τον περιορισμό ενός κοινωνικού προβλήματος που κοστίζει 44 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του 2010.

Ο Γουλφ Σάφερ, καθηγητής τεχνολογίας και κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, δήλωσε: «Είναι ένα ζήτημα πολιτικής που έχει και ηθικές επιπτώσεις. Τα αυτοκίνητα είναι πλέον όλο και πιο "προγραμματισμένα" και αυτό δημιουργεί ερωτήματα ευθύνης όσον αφορά τις ενέργειες του αυτοκινήτου. [Ευθύνεται] ο προγραμματιστής; Ο κατασκευαστής;Το άτομο που αγόρασε το αυτοκίνητο;».

«Πολλοί άνθρωποι αποδέχονται ότι κάποιος δεν πρέπει να οδηγεί μεθυσμένος.. Αλλά σε αυτή την κατάσταση το αυτοκίνητο γίνεται ο επιβλέπων της συμπεριφοράς σας» καταλήγει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός Royal Ascot οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία εξαιτίας της σχέσης των γονιών τους με τον Έπσταϊν

Οι δύο πριγκίπισσες φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να παραστούν στον φετινό ετήσιο αγώνα ιπποδρομίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM