Τα αποθέματα βενζίνης της Σρι Λάνκα εξαντλούνται σήμερα – Έκκληση για βοήθεια

Τα αποθέματα βενζίνης της Σρι Λάνκα τελειώνουν σήμερα – Έκκληση για βοήθεια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE
0

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε πως τα αποθέματα σε βενζίνη θα εξαντληθούν εντός της ημέρας. Η χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 και πλέον ετών.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ranil Wickremesinghe ενημέρωσε πως το κράτος χρειάζεται, επειγόντως, 75 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για εισαγωγές προϊόντων.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε αποθέματα βενζίνης για μόνο μία ημέρα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι για τις ζωές μας» είπε ο Wickremesinghe.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα πρέπει να τυπώσει χρήματα για να πληρώσει μισθούς, είπε και πρότεινε και την ιδιωτικοποίηση της Sri Lankan Airlines. 

«Παρά τις επιθυμίες μου, θα πρέπει να επιτρέψω την τύπωση χρήματος για την πληρωμή των υπαλλήλων του κρατικού τομέα και πληρωμή βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό οδηγεί στην υποτίμηση της ρουπίας» είπε. 

Η πανδημία, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι - λαϊκιστικές κατά πολλούς - φοροελαφρύνσεις δημιούργησαν συνθήκες «ασφυξίας» στην οικονομία, ενώ η χρόνια έλλειψη ξένου συναλλάγματος και η εκτίναξη του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών ειδικών, καυσίμων και φαρμάκων.

Ο Ravindu Perera, κάτοικος της πρωτεύουσας, Κολόμπο, σημείωσε πως ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν αρχίσει να ψάχνουν για καύσιμα πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά τα περισσότερα πρατήρια είναι κλειστά.

Τελικώς κατάφερε να βρει ένα ανοιχτό, αλλά περίμενε ώρες πριν μπορέσει να αγοράσει. Μέχρι να φύγει είχε δημιουργηθεί μία ουρά δύο χιλιομέτρων. Πλέον προσπαθεί να εργάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο από το σπίτι γιατί «ποιος ξέρει πότε θα ξαναβρώ ολόκληρο ντεπόζιτο». 

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαδηλώσεις κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και της οικογένειάς του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο μεγαλύτερος αδελφός του προέδρου, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μετά από συγκρούσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης με διαδηλωτές. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ