Σύζυγος Άσαντ: Το «ρόδο της ερήμου» μεταμορφώθηκε σε διαβόητη κερδοσκόπο του πολέμου στη Συρία

Σύζυγος Άσαντ: Το «ρόδο της ερήμου» μεταμορφώθηκε σε διαβόητη κερδοσκόπο του πολέμου στη Συρία Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία ο αιμοσταγής δικτάτορας μαζί με την σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους έχουν καταφύγει στη Μόσχα όπου τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Η 49χρονη πρώην Πρώτη Κυρία της Συρίας Άσμα αλ Άσαντ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1975. Είναι κόρη του Σύρου μετανάστη και επιτυχημένου καρδιολόγου Φαουάζ Άχρας και της Σαχάρ Άχρας, η οποία εργάστηκε ως γραμματέας στην πρεσβεία της Συρίας στο Λονδίνο. Η μεγαλύτερη αδελφή της ήταν σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Χαφέζ αλ Άσαντ.

Η Άσμα αλ Άσαντ φοίτησε στο διάσημο ιδιωτικό κολέγιο Queen’s College της βρετανικής πρωτεύουσας ενώ στη συνέχεια σπούδασε πληροφορική και γαλλική λογοτεχνία στο King’s College. Μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στις επενδύσεις, συνεργαζόμενη με εταιρείες όπως η Deutsche Bank και η JPMorgan. Το 2000 η Άσμα ετοιμαζόταν να φύγει για το μεταπτυχιακό της στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ όταν, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο σπίτι της θείας της στη Δαμασκό, γνώρισε τον οικογενειακό φίλο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά τον θάνατο του Χαφέζ αλ Άσαντ τον Ιούνιο του 2000, ο Μπασάρ ανέλαβε την προεδρία. Τον Νοέμβριο του 2000 η Άσμα μετακόμισε στη Συρία και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε τον Μπασάρ. Ο γάμος ξάφνιασε αρκετούς καθώς δεν υπήρχαν καθόλου αναφορές στα μέσα ενημέρωσης πως οι δυο τους ήταν μαζί πριν από τον γάμο. Αρκετοί ερμήνευσαν αυτή την ένωση ως συμφιλίωση και σημάδι προόδου προς μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, καθώς η Άσμα μεγάλωσε στη Βρετανία και αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Σουνιτών σε αντίθεση με τον Αλαουίτη Μπασάρ.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη. Ο πρωτότοκος γιους τους Χαφέζ - πήρε το όνομα του παππού του - γεννήθηκε το 2001, η κόρη τους Ζέιν ήρθε στον κόσμο το 2003 και ο βενιαμίν της οικογένειας Καρίμ γεννήθηκε το 2004. Ο μεγαλύτερος γιος του ζεύγους Άσαντ πήρε πρόσφατα πτυχίο στα μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Τον περασμένο Μάιο η προεδρία της Συρίας είχε ανακοινώσει πως η Πρώτη Κυρία διαγνώστηκε με λευχαιμία ενώ ήδη είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού μεταξύ του 2018 και του 2019. Το 2010 το προεδρικό ζεύγος της Συρίας είχε παραχωρήσει κοινή συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Paris Match. «Έζησα στο Λονδίνο επί 25 χρόνια. Έτσι είχα την ευκαιρία να εκτεθώ και στις δύο κουλτούρες και ειδικότερα, σε ένα πλήθος εμπειριών που είχε να μου προσφέρει η βρετανική κουλτούρα. Η μόνη διαφορά ήταν πως στην Αγγλία ήμουν εργένισσα ενώ τώρα είμαι παντρεμένη», είχε δηλώσει τότε η σύζυγος του Σύρου προέδρου, που όσο ζούσε στη Βρετανία την αποκαλούσαν «Έμμα».

Σύζυγος Άσαντ: Το «ρόδο της ερήμου» μεταμορφώθηκε σε διαβόητη κερδοσκόπο του πολέμου στη Συρία Facebook Twitter
Φωτ: EPA

Μάικ Πομπέο:  «Η Άσμα αλ Άσαντ είναι ένας από τους πιο διαβόητους κερδοσκόπους του πολέμου στη Συρία»

Τον Μάρτιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε τα περιουσιακά της στοιχεία και απαγόρευσε τα ταξίδια στο έδαφός της τόσο σε εκείνη όσο και σε άλλα στενά μέλη της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ως μέρος των κλιμακωτών κυρώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης.

Όμως η Άσμα αλ Άσαντ είναι κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου και τυπικά δεν της απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, αν και πρόσφατα ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε πως η πρώην Πρώτη Κυρία της Συρίας δεν είναι ευπρόσδεκτη στη Βρετανία και ανέφερε: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι κανένα μέλος αυτής της οικογένειας δεν μπορεί να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κατηγορηθεί πως πλούτισε από την φιλανθρωπική οργάνωση «Syria Trust for Development», την οποία ίδρυσε η ίδια και της οποίας τα μεγαλύτερα κεφάλαια προέρχονταν από το εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2020 ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε χαρακτηρίσει την τότε Πρώτη Κυρία «έναν από τους πιο διαβόητους κερδοσκόπους του πολέμου στη Συρία». Πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος στη Συρία το 2011, η η Άσμα είχε κάνει φιλίες με αστέρες του Χόλιγουντ, όπως το πρώην λαμπερό ζευγάρι Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ, τους οποίους είχε προσκαλέσει στη Δαμασκό.

Μάλιστα τον Μάρτιο του 2011, όταν η αμερικανική Vogue είχε δημοσιεύσει ένα κολακευτικό άρθρο - αφιέρωμα στην Πρώτη Κυρία της Συρίας με τίτλο «Ένα Ρόδο στην Έρημο», η Άσμα στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει καυχήθηκε πως φιλοξένησε στην Δαμασκό την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ. Την άνοιξη του ιδίου έτους, το άρθρο αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα του περιοδικού χωρίς κάποιο σχόλιο από τη συντάκτρια.

Τον Ιούνιο του 2012 η εκδότρια της Vogue Άννα Γουίντουρ με δήλωση που δημοσιεύτηκε στους New York Times ανέφερε: «Όπως πολλοί εκείνη την εποχή, ήμασταν αισιόδοξοι ότι το καθεστώς Άσαντ θα ήταν ανοιχτό σε μια πιο προοδευτική κοινωνία». Στην ίδια ανακοίνωση η Γουίντουρ τόνισε πως οι προτεραιότητες και οι αξίες του καθεστώτος Άσαντ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προτεραιότητες και τις αξίες του περιοδικού μόδας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ