ΑΘΗΝΑ

Συρία: Στους 121 οι νεκροί, σχεδόν όλοι τους άμαχοι

Συρία: Στους 121 οι νεκροί, σχεδόν όλοι τους άμαχοι Facebook Twitter
EPA/SANA
0

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 121 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε επιθέσεις που έπληξαν πόλεις προπύργια του συριακού καθεστώτος, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιθέσεις (σ.σ πέντε με καμικάζι βομβιστές και δύο με παγιδευμένα αυτοκίνητα) σημειώθηκαν στην Ταρτούς και την Τζάμπλα, δύο παράκτιες πόλεις της δυτικής Συρίας όπου κατοικούν κυρίως αλαουίτες, η σιιτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Είναι οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στις δύο αυτές πόλεις που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον πόλεμο που καταστρέφει τη χώρα επί πέντε και πλέον χρόνια.

Η συριακή τηλεόραση έδειξε πολλά απανθρακωμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία και σωρούς από συντρίμμια.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. «Επιθέσεις που διαπράχθηκαν από μαχητές του ΙΚ έπληξαν συναθροίσεις αλαουιτών στις πόλεις Ταρτούς και Τζάμπλα στις ακτές της Συρίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την εξτρεμιστική οργάνωση.

Η παρουσία του ΙΚ δεν είναι γνωστή στα συριακά παράλια, αντίθετα με το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα που πολεμά το καθεστώς 'Ασαντ στην επαρχία της Λαττάκειας. Ωστόσο η οργάνωση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους εν υπνώσει πυρήνες της για να επιτίθεται στους εχθρούς της.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τρεις καμικάζι ανατινάχτηκαν μέσα σε σταθμό λεωφορείων, κοντά στη διοίκηση της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας και στην είσοδο νοσοκομείου με αποτέλεσμα 73 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη Τζάμπλα.

Την ίδια ώρα, στην Ταρτούς, 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου (επίσης μέσα σε σταθμό λεωφορείων), ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο ίδιο μέρος.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA  απολογισμό 78 νεκρών στις δύο πόλεις. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στην Ταρτούς και την Τζάμπλα υπάρχουν αντίστοιχα η ναυτική βάση και το στρατιωτικό αεροδρόμιο των ρωσικών δυνάμεων που στηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η Ρωσία είναι βασικός σύμμαχος της Δαμασκού.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους: «Η αύξηση των εντάσεων και της τρομοκρατικής δράσης στη Συρία δεν μπορεί παρά να προκαλεί μεγάλη ανησυχία». Οι επιθέσεις αυτές «αποδεικνύουν μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στη Συρία και πόσο αναγκαία είναι η λήψη δραστικών μέτρων για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απεχθείς τις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που διαπράχθηκαν σήμερα από το ΙΚ στην Ταρτούς».

Οι επιθέσεις αυτές είναι οι πλέον πολύνεκρες στην περιοχή μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ταρτούς και στις γύρω πόλεις τον Απρίλιο του 1986, με 144 νεκρούς. Το καθεστώς είχε αποδώσει την ευθύνη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν.

0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM