Συρία: Έξι στρατιώτες νεκροί από συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις

Συρία: Έξι στρατιώτες νεκροί από συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις Facebook Twitter
EPA
0

Έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν την Τρίτη, σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από «πυρά πυροβολικού» και ένας «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό σε συγκρούσεις έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια που βρίσκεται κοντά στα σύρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ –Ταμέρ.

Νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia είχε μεταδώσει ότι στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας φαίνεται να έλαβαν χώρα οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ τμημάτων του συριακού κυβερνητικού στρατού και του τουρκικού στρατού.

Στις 13 Οκτωβρίου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι η Δαμασκός σε συμφωνία με τους Κούρδους έστειλε στρατό στην βόρεια Συρία για να αναχαιτίσει τον τουρκικό στρατό. Στις μέρες που ακολούθησαν ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χωρίς μάχες μια σειρά πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Μεταξύ τους οι πόλεις Τάμπκα, Μάνμπιτζ , Ράκα και Κομπάνι. Στις 17 Οκτωβρίου τμήματα του συριακού στρατού έφθασαν στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας έβαλαν στόχο με πυρά πυροβολικού τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος και «μάχες με πολυβόλα» διεξάγονταν το πρωί κοντά στο χωριό Αλ-Ασαντίγια, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο αναφέρει πως πρόκειται για τις «πρώτες μάχες» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα μετά την έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας για την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων από τη ζώνη.

Οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), εξακολουθούν να μην έχουν αποσυρθεί πλήρως από μια λωρίδα γης στη βορειοανατολική Συρία, από την οποία η Άγκυρα λέει πως πρέπει να φύγουν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρησή τους.

Η Τουρκία θα συζητήσει τα επόμενα βήματά της με την Μόσχα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία μετέβη, είπε, στην Τουρκία για να συζητήσει τις κοινές περιπολίες, που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν σήμερα. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι αν οι Κούρδοι μαχητές δεν αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, τότε, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για όσα συμφώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 22 Οκτωβρίου, στο Σότσι, αναφορικά με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα απωθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσπαστούν πετρελαιοπηγές από την κατοχή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, κουρδοαραβικής συμμαχίας που έχει συμμαχήσει με την Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας «συντριπτική ισχύ», είτε ο αντίπαλος είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είτε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία ή τη Ρωσία, διεμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην ανατολική Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Sigmalive

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM