Συρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά πρόσφυγες

Συρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά πρόσφυγες Facebook Twitter
1

Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Συρία και να γίνουν πρόσφυγες, εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα.

Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση της UNICEF και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα παιδιά αποτελούν το 50% των προσφύγων. Τα περισσότερα έχουν καταλήξει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 740.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία είναι κάτω των 11 ετών.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Συρία περίπου 7.000 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF υπολογίζουν πως περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Περισσότερα από 3.500 παιδιά στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ διέσχισαν τα συριακά σύνορα ασυνόδευτα, χωρίς τις οικογένειές τους.

Την απειλή της παιδικής εργασίας και του πρόωρου γάμου για τα παιδιά πρόσφυγες, και την πιθανότητα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας υπογραμμίζουν οι δύο φορείς.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι, απλώς, ένας ακόμη αριθμός», ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να σταματήσουμε και να αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν, συνειδητά, να συνεχίζουμε να απογοητεύουμε τα παιδιά της Συρίας».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM