Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε την επανεκλογή Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε την επανεκλογή Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας Facebook Twitter
0

Μεγάλο εμπόδιο στην επανεκλογή του Κάρλες Πουτζδεμόν στην προεδρία της Καταλονίας ύψωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, μετά από προσφυγή της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί, όπως αποφάνθηκε, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να παρακολουθήσει μια συνεδρία για την ανάδειξή του ως προέδρου της περιφέρειας μόνο αν είναι φυσικά παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί.

Ο Πουτζντεμόν, που ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία. Θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Υποστηρικτές του Πουτζντεμόν έχουν δηλώσει πως θα μπορούσε να κυβερνά την περιοχή εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης κατά της νομιμότητας του Πουτζντεμόν ως υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας όταν θα έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που το δικαστήριο δεχθεί επίσημα να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν θα ανασταλεί μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά της.

Αυτό θα είναι μια ήττα για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, και έχουν προτείνει τον Πουτζντεμόν ως υποψήφιο πρόεδρο της περιφέρειας.

Η ισπανική κυβέρνηση προσέβαλε χθες την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψηφίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας πως κάποιος που διαφεύγει από τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο το κόμμα του Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»), δήλωσε σήμερα πως δεν στοιχειοθετείται βάσει της ισπανικής νομοθεσίας απαγόρευση εκλογής του ως προέδρου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM