Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε την επανεκλογή Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε την επανεκλογή Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας Facebook Twitter
0

Μεγάλο εμπόδιο στην επανεκλογή του Κάρλες Πουτζδεμόν στην προεδρία της Καταλονίας ύψωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, μετά από προσφυγή της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί, όπως αποφάνθηκε, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να παρακολουθήσει μια συνεδρία για την ανάδειξή του ως προέδρου της περιφέρειας μόνο αν είναι φυσικά παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί.

Ο Πουτζντεμόν, που ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία. Θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Υποστηρικτές του Πουτζντεμόν έχουν δηλώσει πως θα μπορούσε να κυβερνά την περιοχή εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης κατά της νομιμότητας του Πουτζντεμόν ως υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας όταν θα έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που το δικαστήριο δεχθεί επίσημα να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν θα ανασταλεί μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά της.

Αυτό θα είναι μια ήττα για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, και έχουν προτείνει τον Πουτζντεμόν ως υποψήφιο πρόεδρο της περιφέρειας.

Η ισπανική κυβέρνηση προσέβαλε χθες την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψηφίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας πως κάποιος που διαφεύγει από τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο το κόμμα του Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»), δήλωσε σήμερα πως δεν στοιχειοθετείται βάσει της ισπανικής νομοθεσίας απαγόρευση εκλογής του ως προέδρου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM