Ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνά τους, προτού ξεκινήσει η συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέλοντας να παραμείνει εμπιστευτική η συζήτηση για αυτό το «ευαίσθητο» θέμα, τους ζήτησε να παραδώσουν κινητά και tablet. Η κίνηση έγινε για να μην ακούσουν τη συζήτηση «αδιάκριτα αυτιά, για παράδειγμα η MI6», αναφέρει το Politico. Οι συσκευές τοποθετήθηκαν σε ντουλαπάκια, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa και το κάθε κλειδί παραδόθηκε προσωπικά στον αντίστοιχο ηγέτη.

 

Οι ηγέτες είχαν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από το τραπέζι της συζήτησης, σε περίπτωση που ήθελαν να πραγματοποιήσουν κάποια επείγουσα κλήση, αλλά δεν μπορούσαν να είχαν το κινητό τους στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

 

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι ηγέτες υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ- Μ. Βρετανίας. Το Brexit ήταν το πρώτο θέμα της ατζέντας στις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο

 


Σε αυτό το κείμενο των 8 σημείων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις χώρες- μέλη, τους θεσμούς της ΕΕ και όλους τους εμπλεκόμενους να εντείνουν την εργασία τους για την προετοιμασία και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού της μη συμφωνίας. Επίσης, καλεί την Κομισιόν να εξετάσει γρήγορα μονομερή και περιορισμένα εναλλακτικά μέτρα, προς το συμφέρον της ΕΕ.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σημειώνει με ανησυχία ότι η πρόοδος σε βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος της ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκής για να επιτευχθεί συμφωνία.

 

Επαναβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της ΕΕ να έχει όσο πιο στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες και καλεί τη Μ. Βρετανία να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή μια συμφωνία.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο εσωτερικής αγοράς της βρετανικής κυβέρνησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα.