Σύνοδος Κορυφής: Με χαμηλές προσδοκίες η Φον ντερ Λάιεν -Οι 27 δεν συμφωνούν για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύνοδος Κορυφής: Με χαμηλές προσδοκίες η Φον ντερ Λάιεν -Οι 27 δεν συμφωνούν για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
Φωτ: Twitter
0

Με χαμηλές προσδοκίες προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε έχει χαμηλές προσδοκίες ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, όπως σημειώνει το Politico.

Η ΕΕ προσπαθεί να ξεπεράσει την αντίθετη στάση της Ουγγαρίας στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει πιθανή απαγόρευση αγορών ρωσικού πετρελαίου.

«Οι προσδοκίες μου είναι χαμηλές ότι θα λυθεί τις επόμενες 48 ώρες, αλλά είμαι βέβαιη ότι στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει μια πιθανότητα», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι το ανεπίλυτο ερώτημα είναι πώς θα δημιουργηθούν ισότιμοι οικονομικοί όροι ανταγωνισμού εάν το πετρέλαιο συνεχίσει να παραδίδεται μέσω αγωγών αλλά αποκλειστεί μέσω δεξαμενόπλοιων.

«Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις για μια λύση στο τραπέζι, αλλά δεν έχουμε κάνει ακόμη αυτό το βήμα - για να καταλήξουμε σε κοινή θέση», είπε. 

Όρμπαν: Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το CNN μετέδωσε τις δηλώσεις ανώτερου διπλωμάτη της ΕΕ που έκανε λόγο για «δύσκολες» διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε, οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός εμπάργκο πετρελαίου ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» να επιλυθούν. Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία εξακολουθούν να αναζητούν διαβεβαιώσεις για ζητήματα ασφάλειας του εφοδιασμού.

Ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ εξήγησε επίσης ότι, δεδομένης της πολυπλοκότητας του πετρελαϊκού τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ΕΕ πρέπει να «είναι πολύ προσεκτική στη σύνταξη νομοθεσίας και συμπερασμάτων» προκειμένου να διατηρηθούν οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ο διπλωμάτης περίμενε ότι το θέμα του πετρελαίου και ο έκτος γύρος κυρώσεων θα συζητούνταν από τους ηγέτες στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (EUCO) τη Δευτέρα, αλλά δεν πιστεύει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ήταν σε θέση να λύσουν τεχνικά ζητήματα.

«Νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της προσπάθειας να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσαν.

Με πληροφορίες Politico, CNN & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Διεθνή / Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Η διάταξη που αλλάζει το καθεστώς, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για περιπτώσεις αξιώσεων επιστροφών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NEWSROOM
Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνή / Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ενθαρρύνω όλους τους εμπλεκόμενους στον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και ιδίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εργαστούν για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ