Σύνοδος Κορυφής: Με χαμηλές προσδοκίες η Φον ντερ Λάιεν -Οι 27 δεν συμφωνούν για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύνοδος Κορυφής: Με χαμηλές προσδοκίες η Φον ντερ Λάιεν -Οι 27 δεν συμφωνούν για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
Φωτ: Twitter
0

Με χαμηλές προσδοκίες προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε έχει χαμηλές προσδοκίες ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, όπως σημειώνει το Politico.

Η ΕΕ προσπαθεί να ξεπεράσει την αντίθετη στάση της Ουγγαρίας στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει πιθανή απαγόρευση αγορών ρωσικού πετρελαίου.

«Οι προσδοκίες μου είναι χαμηλές ότι θα λυθεί τις επόμενες 48 ώρες, αλλά είμαι βέβαιη ότι στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει μια πιθανότητα», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι το ανεπίλυτο ερώτημα είναι πώς θα δημιουργηθούν ισότιμοι οικονομικοί όροι ανταγωνισμού εάν το πετρέλαιο συνεχίσει να παραδίδεται μέσω αγωγών αλλά αποκλειστεί μέσω δεξαμενόπλοιων.

«Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις για μια λύση στο τραπέζι, αλλά δεν έχουμε κάνει ακόμη αυτό το βήμα - για να καταλήξουμε σε κοινή θέση», είπε. 

Όρμπαν: Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το CNN μετέδωσε τις δηλώσεις ανώτερου διπλωμάτη της ΕΕ που έκανε λόγο για «δύσκολες» διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε, οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός εμπάργκο πετρελαίου ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» να επιλυθούν. Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία εξακολουθούν να αναζητούν διαβεβαιώσεις για ζητήματα ασφάλειας του εφοδιασμού.

Ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ εξήγησε επίσης ότι, δεδομένης της πολυπλοκότητας του πετρελαϊκού τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ΕΕ πρέπει να «είναι πολύ προσεκτική στη σύνταξη νομοθεσίας και συμπερασμάτων» προκειμένου να διατηρηθούν οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ο διπλωμάτης περίμενε ότι το θέμα του πετρελαίου και ο έκτος γύρος κυρώσεων θα συζητούνταν από τους ηγέτες στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (EUCO) τη Δευτέρα, αλλά δεν πιστεύει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ήταν σε θέση να λύσουν τεχνικά ζητήματα.

«Νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της προσπάθειας να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσαν.

Με πληροφορίες Politico, CNN & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM