24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

«Συνηθισμένο» κινεζικό βάζο αξίας 2.000 ευρώ πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατ. σε δημοπρασία

«Συνηθισμένο» κινεζικό βάζο αξίας 2.000 ευρώ πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατ. σε δημοπρασία Facebook Twitter
Φωτ.: Maison Osenat
0

Ένα «κοινό» κινεζικό βάζο τέθηκε σε δημοπρασία στη Γαλλία με την τιμή εκκίνησης να είναι 2.000 ευρώ, αλλά πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατομμύρια ύστερα από τον «πόλεμο» προσφορών αγοραστών που ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο τεχνούργημα του 18ου αιώνα.

Στην πώληση στο Φονταινεμπλώ κοντά στο Παρίσι, οι δημοπράτες έμειναν έκπληκτοι καθώς οι προσφορές από περίπου 30 κυρίως Κινέζους πλειοδότες δεν είχαν τέλος. Στο τέλος πωλήθηκε έναντι 7,7 εκατ. ευρώ - σχεδόν 4.000 φορές πάνω από την εκτιμώμενη αξία του. Με τις αμοιβές του πωλητή, η τελική τιμή αγοράς ήταν 9,12 εκατ.

Το πορσελάνινο βάζο τέθηκε σε δημοπρασία από μια γυναίκα που το είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και εκείνη από τη δική της, που ήταν συλλέκτρια. Η ανώνυμη πωλήτρια δεν είχε δει ποτέ το βάζο ύψους 54 εκατοστών, αλλά κανόνισε να μεταφερθεί στον οίκο δημοπρασιών Osenat από το σπίτι της μητέρας της. 

Ο Jean-Pierre Osenat, ένας από τους δημοπράτες, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «τρελή ιστορία». «Η πωλήτρια ζει μακριά και δεν είδε καν το βάζο. Το κληρονόμησε από τη μητέρα της, η οποία με τη σειρά της το κληρονόμησε από τη μητέρα της που ήταν μεγάλη συλλέκτρια στο Παρίσι τον περασμένο αιώνα».

Ο Cedric Laborde, διευθυντής της Osenat, δήλωσε: «Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε ο κατάλογος είδαμε ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον με όλο και περισσότερους Κινέζους να έρχονται να δουν το αγγείο. Ο ειδικός μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι παλιό». 

«Οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι με την ιστορία τους και περήφανοι που περνά στην κατοχή τους η ιστορία τους» συμπλήρωσε, ενώ ενημέρωσε πως ο αγοραστής θα εκθέσει το βάζο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο... παρά πέντε

Διεθνή / Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο παρά πέντε

Μόλις 46 λεπτά πριν την έναρξη της τελετής ειδοποιήθηκαν οι προσκεκλημένοι πως ο διάδοχος του θρόνου δεν θα δώσει το παρών - Επιστρέφει στο προσκήνιο ο πρίγκιπας Άντριου; 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βασιλική οικογένεια Βρετανίας: Πέθανε ο Τόμας Κίνγκστον, σύζυγος της Γκαμπριέλα Γουίνδσορ

Διεθνή / Πέθανε στα 45 του χρόνια ο Τόμας Κίνγκστον, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

«Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ενημερώθηκαν για τον θάνατο του, όσοι τον γνώριζαν θρηνούν ένα πολυαγαπημένο μέλος της οικογένειας», ανέφερε το παλάτι του Μπάκινγκχαμ
NEWSROOM