«Συνηθισμένο» κινεζικό βάζο αξίας 2.000 ευρώ πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατ. σε δημοπρασία

«Συνηθισμένο» κινεζικό βάζο αξίας 2.000 ευρώ πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατ. σε δημοπρασία Facebook Twitter
Φωτ.: Maison Osenat
0

Ένα «κοινό» κινεζικό βάζο τέθηκε σε δημοπρασία στη Γαλλία με την τιμή εκκίνησης να είναι 2.000 ευρώ, αλλά πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατομμύρια ύστερα από τον «πόλεμο» προσφορών αγοραστών που ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο τεχνούργημα του 18ου αιώνα.

Στην πώληση στο Φονταινεμπλώ κοντά στο Παρίσι, οι δημοπράτες έμειναν έκπληκτοι καθώς οι προσφορές από περίπου 30 κυρίως Κινέζους πλειοδότες δεν είχαν τέλος. Στο τέλος πωλήθηκε έναντι 7,7 εκατ. ευρώ - σχεδόν 4.000 φορές πάνω από την εκτιμώμενη αξία του. Με τις αμοιβές του πωλητή, η τελική τιμή αγοράς ήταν 9,12 εκατ.

Το πορσελάνινο βάζο τέθηκε σε δημοπρασία από μια γυναίκα που το είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και εκείνη από τη δική της, που ήταν συλλέκτρια. Η ανώνυμη πωλήτρια δεν είχε δει ποτέ το βάζο ύψους 54 εκατοστών, αλλά κανόνισε να μεταφερθεί στον οίκο δημοπρασιών Osenat από το σπίτι της μητέρας της. 

Ο Jean-Pierre Osenat, ένας από τους δημοπράτες, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «τρελή ιστορία». «Η πωλήτρια ζει μακριά και δεν είδε καν το βάζο. Το κληρονόμησε από τη μητέρα της, η οποία με τη σειρά της το κληρονόμησε από τη μητέρα της που ήταν μεγάλη συλλέκτρια στο Παρίσι τον περασμένο αιώνα».

Ο Cedric Laborde, διευθυντής της Osenat, δήλωσε: «Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε ο κατάλογος είδαμε ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον με όλο και περισσότερους Κινέζους να έρχονται να δουν το αγγείο. Ο ειδικός μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι παλιό». 

«Οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι με την ιστορία τους και περήφανοι που περνά στην κατοχή τους η ιστορία τους» συμπλήρωσε, ενώ ενημέρωσε πως ο αγοραστής θα εκθέσει το βάζο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκουρμέ εστιατόρια αλλάζουν το μενού και σβήνουν τα φώτα για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση

Διεθνή / Γκουρμέ εστιατόρια αλλάζουν το μενού και σβήνουν τα φώτα για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση

Το υψηλό κόστος ενέργειας επηρεάζει ακόμα και μενού εστιατορίων με πολλά αστέρια. Κάποια κάνουν την πολυτέλεια ακόμα πιο ακριβή, άλλοι σεφ αντιστέκονται στις αυξήσεις.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ