«Συνηθισμένο» κινεζικό βάζο αξίας 2.000 ευρώ πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατ. σε δημοπρασία

«Συνηθισμένο» κινεζικό βάζο αξίας 2.000 ευρώ πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατ. σε δημοπρασία Facebook Twitter
Φωτ.: Maison Osenat
0

Ένα «κοινό» κινεζικό βάζο τέθηκε σε δημοπρασία στη Γαλλία με την τιμή εκκίνησης να είναι 2.000 ευρώ, αλλά πωλήθηκε σχεδόν 8 εκατομμύρια ύστερα από τον «πόλεμο» προσφορών αγοραστών που ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο τεχνούργημα του 18ου αιώνα.

Στην πώληση στο Φονταινεμπλώ κοντά στο Παρίσι, οι δημοπράτες έμειναν έκπληκτοι καθώς οι προσφορές από περίπου 30 κυρίως Κινέζους πλειοδότες δεν είχαν τέλος. Στο τέλος πωλήθηκε έναντι 7,7 εκατ. ευρώ - σχεδόν 4.000 φορές πάνω από την εκτιμώμενη αξία του. Με τις αμοιβές του πωλητή, η τελική τιμή αγοράς ήταν 9,12 εκατ.

Το πορσελάνινο βάζο τέθηκε σε δημοπρασία από μια γυναίκα που το είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και εκείνη από τη δική της, που ήταν συλλέκτρια. Η ανώνυμη πωλήτρια δεν είχε δει ποτέ το βάζο ύψους 54 εκατοστών, αλλά κανόνισε να μεταφερθεί στον οίκο δημοπρασιών Osenat από το σπίτι της μητέρας της. 

Ο Jean-Pierre Osenat, ένας από τους δημοπράτες, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «τρελή ιστορία». «Η πωλήτρια ζει μακριά και δεν είδε καν το βάζο. Το κληρονόμησε από τη μητέρα της, η οποία με τη σειρά της το κληρονόμησε από τη μητέρα της που ήταν μεγάλη συλλέκτρια στο Παρίσι τον περασμένο αιώνα».

Ο Cedric Laborde, διευθυντής της Osenat, δήλωσε: «Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε ο κατάλογος είδαμε ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον με όλο και περισσότερους Κινέζους να έρχονται να δουν το αγγείο. Ο ειδικός μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι παλιό». 

«Οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι με την ιστορία τους και περήφανοι που περνά στην κατοχή τους η ιστορία τους» συμπλήρωσε, ενώ ενημέρωσε πως ο αγοραστής θα εκθέσει το βάζο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM