Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και βρίσκεται στο τελικό στάδιο, κατηγόρησαν σήμερα το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται το αγοράκι ότι τους εμποδίζει να το πάρουν στο σπίτι τους για να πεθάνει εκεί. Έτσι, η υπόθεση μεταφέρθηκε και πάλι σήμερα στις δικαστικές αίθουσες. 

 

Το Νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ ανέφερε στο δικαστήριο ότι το γεγονός πως ο Τσάρλι χρειάζεται «επεμβατικό μηχανικό αερισμό» σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να του παρασχεθεί η κατάλληλη προθανάτια φροντίδα στο σπίτι των γονιών του.

  

Η ιστορία του Τσάρλι Γκαρντ είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση λόγω της σπάνιας ασθένειας και του αγώνα των γονιών του να τον μεταφέρουν στο εξωτερικό για πειραματική θεραπεία. Ο Τσάρλι γεννήθηκε με μια γενετική πάθηση, που προκαλεί σταδιακά μυϊκή αδυναμία και εγκεφαλική βλάβη. Ο γολγοθάς του παιδιού, που είναι ηλικίας μόλις 11 μηνών, στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το αν οι γιατροί ή οι γονείς θα πρέπει να αποφασίζουν για τη μοίρα των μικρών ασθενών.

 

Ο Τσάρλι χρειάζεται τραχειοσωλήνα για να αναπνέει. Δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν μπορεί να καταπιεί. Οι γονείς του, η Κόνι Γέιτς και ο Κρις Γκαρντ, εγκατέλειψαν τον δικαστικό αγώνα για να το μεταφέρουν στις ΗΠΑ για θεραπεία και αποφάσισαν να τον αφήσουν να πεθάνει, καθώς οι τελευταίες εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί τόσο που είναι αδύνατον να σωθεί. Ωστόσο, η Γέιτς επανήλθε σήμερα στο δικαστήριο, αυτή τη φορά για να ρυθμίσει πρακτικά ζητήματα για το πώς θα τερματιστεί η ζωή του γιου της.


Οι γονείς θέλουν να πάρουν τον Τσάρλι στο σπίτι τους ή στο σπίτι κάποιου στενού συγγενή ή φίλου, για να ζήσει εκεί τις τελευταίες ώρες της ζωής του, πριν κλείσουν τα μηχανήματα. Ο δικηγόρος τους, Γκραντ Άρμστρονγκ, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο θέτει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο στους γονείς.

 

 


Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να λάβει ασφαλή φροντίδα ώστε να μην πονάει και να προστατευθεί η αξιοπρέπειά του, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθούν και οι επιθυμίες των γονιών για το πού και πότε θα πεθάνει. Σε ένα έγγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του νοσοκομείου ανέφερε ότι ο μηχανικός αερισμός που χρειάζεται ο Τσάρλι μπορεί να του παρασχεθεί μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Παρουσίασε μάλιστα μια λίστα με πρακτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι το ειδικό μηχάνημα δεν χωράει να περάσει από την είσοδο του σπιτιού των Γκαρντ.


Το νοσοκομείο ανέφερε επίσης ότι οι γονείς απέρριψαν μια προσπάθεια μεσολάβησης. «Σήμερα, σύμβουλοι ανακουφιστικής φροντίδας του νοσοκομείου είχαν μια μακρά, δύσκολη και (δυστυχώς, όμως αυτό είναι κατανοητό υπό τις παρούσες συνθήκες) άκαρπη συνάντηση με τους γονείς. Δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο σχέδιο», σημειώνεται στο έγγραφο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr