Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας- Υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό

Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας- Υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η πτώση της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 7,59 τουρκικές λίρες ανά δολάριο στις 11:38 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), καθώς αναμένεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα αλλάξει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά θα συνεχίσει την πολιτική σύσφιξης μέσω άλλων μέτρων.

Η τουρκική λίρα έχει καταγράψει υποχώρηση στις 13 από τις τελευταίες 15 συνεδριάσεις και έχει από τις χειρότερες επιδόσεις νομισμάτων φέτος. Οι ανησυχίες για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, οι αρνητικές αποδόσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σε πτώση της αξίας της λίρας πάνω από 20% από τις αρχές του 2020.

«Ο κύριος κίνδυνος... είναι ότι οι Αρχές θα συσφίξουν την πολιτική πολύ λίγο και πολύ αργά, προτιμώντας να συνεχίσουν τη στήριξη της ανάπτυξης, μία πολιτική που θα ενίσχυε τους κινδύνους γύρω από τη λίρα», δήλωσε στέλεχος της MUFG Bank.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ρούβλι κυμαινόταν το πρωί της Δευτέρας κοντά στα χαμηλά επίπεδα πενταμήνου έναντι του δολαρίου, πιεζόμενο από τη μεγάλη πτώση στις τιμές του αργού λόγω της πιθανής επανόδου της λιβυκής παραγωγής στην αγορά.

Το ρούβλι συνέχισε τη διολίσθησή του από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κεντρική τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις των επιτοκίων, κάτι που ενίσχυσε τις πιέσεις στο νόμισμα λόγω των φόβων νέων κυρώσεων από τη Δύση, αναφορικά με την παρέμβαση της Μόσχας στη Λευκορωσία, αλλά και για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM