Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 για να συζητήσει για ακόμη μια φορά σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στην προκειμένη περίπτωση με πρωτοβουλία της Ρωσίας, που θέλει να ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την τριμερή σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης, σύμφωνα με διπλωμάτες.

 

«Κατόπιν αιτήματος ορισμένων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ρωσική αντιπροσωπεία ζητεί από την προεδρία (του ΣΑ, την οποία ασκούν οι ΗΠΑ τον τρέχοντα μήνα) να οργανώσει την Τρίτη στις 11:00 (τοπική ώρα) μια συνεδρίαση για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τρίτης τριμερούς συνόδου» που διεξήχθη αυτή τη φορά στην Τεχεράνη, αναφέρει κείμενο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής το οποίο συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η συνεδρίαση θα γίνει και θα είναι δημόσια.

 

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το ΣΑ συνεδρίασε επανειλημμένα για την Ιντλίμπ, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ένδειξη ανάσχεσης ή αναστολής της επικείμενης καθ' όλες τις ενδείξεις στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανακατάληψη της επαρχίας, του τελευταίου μεγάλου ανταρτοκρατούμενου θύλακα στη συριακή επικράτεια.

 

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία και δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον Άσαντ άρχισαν το Σαββατοκύριακο να σφυροκοπούν την επαρχία, εντείνοντας τις ανησυχίες στον ΟΗΕ περί ανθρωπιστικής καταστροφής.

 

Στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την τύχη της Ιντλίμπ, η εξεύρεση κάποιας λύσης με ειρηνικά μέσα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους ομολόγους του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Χασάν Ροχανί πως η Δαμασκός έχει «δικαίωμα» να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της συριακής επικράτειας και απέρριψε την έκκληση της Άγκυρας να κηρυχθεί εκεχειρία.

 

Προειδοποιεί ο Ερντογάν

 

Η επαπειλούμενη επιχείρηση ευρείας κλίμακας των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ εγείρει μεγάλους κινδύνους ως προς την ανθρωπιστική κατάσταση και την ασφάλεια στην Τουρκία, στην Ευρώπη και ευρύτερα, τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Στο άρθρο του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση όσον αφορά την επαρχία, τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα στη Συρία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «όλος ο κόσμος θα πληρώσει το τίμημα» .

 

Τα πρώτα σημάδια του προβλεπόμενου μαζικού κινήματος προσφύγων έγινα ορατά τη Δευτέρα όταν ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 30.000 από τα 3,5 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ιντλίμπ είχαν ήδη εκτοπιστεί εσωτερικά.

 

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Ιντλίμπ θα μπορούσε να μετατραπεί στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πλησιάζουν στα κλειστά τουρκικά σύνορα για να αποφύγουν την επίθεση

 

Ο Ερντογάν, ο οποίος την Παρασκευή πήρε μέρος σε μια τριμερή σύνοδο με τους ομολόγους του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Χασάν Ροχανί για την Ιντλίμπ, στην οποία όμως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, υπογράμμισε ακόμη στο κείμενο ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν ευθύνη για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ιντλίμπ.