ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Το σύνδρομο της Αβάνας θα μπορούσε να προκληθεί από παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια

Το σύνδρομο της Αβάνας θα μπορούσε να προκληθεί από παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, σύμφωνα με έκθεση ειδικών Facebook Twitter
Pixabay
0

Έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από μια ομάδα ειδικών επιστημόνων κατονόμασε την παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και τους υπερήχους ως πιθανές αιτίες για τα μυστήρια συμπτώματα του συνδρόμου της Αβάνας που υπέστησαν Αμερικανοί διπλωμάτες και κατάσκοποι τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνδρομο δεν μπορούσε να εξηγηθεί από παράγοντες υγείας ή περιβάλλοντος ή από κάποια ψυχοσωματική ασθένεια.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν συσκευές με «μέτριες ενεργειακές απαιτήσεις» οι οποίες θα μπορούσαν να παράγουν τα παρατηρούμενα συμπτώματα. Αυτές δε, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων ή μέσα από τοίχους.

Η επιτροπή, που ιδρύθηκε πέρυσι από τη διευθύντρια εθνικής ασφάλειας, Avril Haines, και τον διευθυντή της CIA, William Burns, είπε ότι αποστολή της έρευνας δεν ήταν να εντοπίσει έναν ένοχο, αλλά σε μια δήλωση που συνόδευε την έκθεση, οι Haines and Burns είπαν ότι θα βοηθούσε στην αναζήτηση για την προέλευση των μυστηριωδών παθήσεων.

«Στόχος μας δεν ήταν να αναζητήσουμε ευθύνες ή να τις αποδώσουμε σε έναν ξένο αντίπαλο. Ψάχναμε την αιτία», είπε στους δημοσιογράφους ένας Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε μια συντεταγμένη περίληψη της έκθεσής της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η ομάδα των ειδικών είπε ότι τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου ήταν «διαφορετικά και μπορεί να προκαλούνται από πολλούς μηχανισμούς», αλλά ότι ένα υποσύνολο από αυτά «δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από γνωστά περιβαλλοντικά ή ιατρικές καταστάσεις».

Η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων συγκρούστηκε σε τόνους με μια ενημέρωση που δόθηκε από τη CIA τον περασμένο μήνα, η οποία έλεγε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν υπήρχε κανένα σημάδι κακοήθους εκστρατείας από ξένη δύναμη.

Αυτή η ενημέρωση, που πιθανώς στόχευε στον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης της ψυχοκοινωνικής ασθένειας μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι σε περίπου δώδεκα περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν μπορούσαν να εξηγηθούν εύκολα.

«Οι παλμοί ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, ιδίως στο εύρος των ραδιοσυχνοτήτων, εξηγούν ευλόγως» την ωταλγία, τους ιλίγγους και άλλα συμπτώματα ορισμένων από εκείνους που εμφάνισαν την πάθηση, την οποία ανέφεραν πρώτοι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα το 2016.

Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων «δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από γνωστές περιβαλλοντικές ή ιατρικές υποθέσεις» σε μια υποομάδα των ασθενών, αναφέρεται στην έκθεση. Ο ακριβής αριθμός αυτών των προσώπων δεν αποκαλύπτεται στην αδιαβάθμητη σύνοψη των συμπερασμάτων.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Ρωσία, την Κίνα, το Τατζικιστάν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Τα ευρήματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα στα οποία κατέληξε το 2020 μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Στις 20 Ιανουαρίου μια ενδιάμεση έκθεση της CIA συμπέρανε ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή κάποια άλλη ξένη δύναμη να κρύβεται πίσω από αυτά τα «αφύσικα υγειονομικά συμβάντα». Η CIA ωστόσο σημείωσε ότι περίπου 24 από τις 1.000 περιπτώσεις παραμένουν μέχρι τώρα ανεξήγητες.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δεν διερευνάται ποιος ευθύνεται. Όμως τα συμπεράσματά της πιθανότατα θα απογοητεύσουν νυν και πρώην αξιωματούχους που ακόμη δεν διαθέτουν μια σαφή εξήγηση για τη χρόνια πάθηση.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα «είναι γνήσια και αδιάσειστα», βασισμένοι στις ιατρικές αναφορές και τις συνεντεύξεις που πήραν από γιατρούς και ασθενείς. Υπάρχει όμως «κενό πληροφόρησης» για την πηγή αυτών των «ηλεκτρομαγνητικών παλμών».

Άτομα που έχουν εκτεθεί κατά λάθος σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια –όπως ραδιοκύματα, φούρνους μικροκυμάτων και ακτίνες Χ– έχουν αναφέρει μια «αίσθηση» παρόμοια με τα συμπτώματα που ανέφεραν τα θύματα του Συνδρόμου της Αβάνας.

Οι υπέρηχοι θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τα συμπτώματα, αλλά μόνο αν «ο στόχος» ήταν πολύ κοντά στην πηγή τους, επειδή «ο υπέρηχος δεν διαδίδεται καλά στον αέρα και μέσω των οικοδομικών υλικών». Οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες και η κατάθλιψη, δεν μπορούν από μόνοι τους να εξηγήσουν τα κυριότερα συμπτώματα του Συνδρόμου.

Μια ομάδα θυμάτων εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη υποστηρίζοντας ότι η νέα έκθεση «ενισχύει την ανάγκη για την κοινότητα πληροφοριών και την ευρύτερη κυβέρνηση των ΗΠΑ να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να κατανοήσουν πλήρως τα αίτια του Συνδρόμου της Αβάνας».

Ο Mark Zaid, δικηγόρος της Ουάσιγκτον που εκπροσωπεί παθόντες από πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δήλωσε πως «αυτές οι αποσπασματικές αναθεωρήσεις αποκαλύπτουν κατά καιρούς ασυνεπή, ακόμη και αντιφατικά αποτελέσματα».

Με πληροφορίες του Guardian/Reuters

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM