Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν με φόντο το μέλλον της Ευρώπης

Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν με φόντο το μέλλον της Ευρώπης Facebook Twitter
EPA/LUDOVIC MARIN
0

Συνάντηση στο Βερολίνο θα έχουν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας το απόγευμα (τοπική ώρα), ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθούν διμερείς διαβουλεύσεις.

Η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας, η κοινή πολιτική ασύλου και η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και υπουργών των δύο κυβερνήσεων, με στόχο την διαμόρφωση κοινής πρότασης των δύο χωρών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την 28η και 29η Ιουνίου.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες, ενώ στις 17:10 (ώρα Ελλάδος) οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και ακολούθως θα συναντηθούν με ομάδα Γερμανών βιομηχάνων.

Στην συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εδώ και μήνες καταθέσει δέσμη προτάσεων για την εξέλιξη της Ευρωζώνης και για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση των προτάσεων καθυστέρησε, λόγω των γερμανικών εκλογών και της δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ μεταξύ των ζητημάτων στα οποία διαπιστώνεται η μεγαλύτερη απόσταση είναι η εισαγωγή ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, την οποία το Βερολίνο απορρίπτει ως εργαλείο δημιουργίας ένωσης μεταβιβάσεων, αλλά και η αύξηση των επενδύσεων.

Η γαλλική πλευρά προτείνει επ' αυτού την διάθεση τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, σε αντίθεση με το Βερολίνο, που κάνει λόγο για «μικρό διψήφιο νούμερο» και πολύ αυστηρούς όρους.

Κατ' αρχήν συμφωνία με κάποιες επιφυλάξεις από το Παρίσι φαίνεται πως έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για το άσυλο, υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης και της προσπάθειας της Καγκελαρίου να εξασφαλίσει την συναίνεση των Ευρωπαίων εταίρων της για την επαναπροώθηση προσφύγων.

Στο θέμα του ασύλου πάντως οι δύο ηγέτες έχουν ταχθεί με σθένος υπέρ ευρωπαϊκών λύσεων και της θέσπισης κοινού συστήματος εξέτασης των σχετικών αιτημάτων, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη ενίσχυσης της FRONTEX.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Διεθνή / Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Nομικοί εκπρόσωποι της Μινεσότα χαρακτήρισαν την κατάσταση «χωρίς προηγούμενo», περιγράφοντας τους πράκτορες σαν «στρατό» που συμμετέχει σε «εκτεταμένες παράνομες βίαιες ενέργειες»
THE LIFO TEAM
Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Διεθνή / Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Η αβεβαιότητα γύρω από το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο του Ιράν σε περίπτωση αλλαγής καθεστώτος, αλλά και η πιθανότητα μακράς περιφερειακής αναταραχής, καθιστούν τη στρατηγική σιωπή του Ισραήλ κρίσιμη και επικίνδυνα εύθραυστη
THE LIFO TEAM