Συμμορίες απειλούν τον πρόεδρο του Μεξικού

Συμμορίες απειλούν τον πρόεδρο του Μεξικού Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έγινε στόχος απειλών φερόμενων ως κακοποιών, μελών συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι φερόμενοι ως κακοποιοί απαίτησαν να αποσυρθούν από το πεδίο οι στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί για να πατάξουν τις κλοπές και τη λαθρεμπορία καυσίμων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα στραφούν εναντίον του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και πολιτών.

Η απειλή καταγράφηκε δύο εβδομάδες μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο κεντρικό Μεξικό, όπου αγωγός μεταφοράς βενζίνης είχε υποστεί διάτρηση και εκατοντάδες κάτοικοι είχαν πάει να μαζέψουν καύσιμο, εν μέσω της κυβερνητικής εκστρατείας για την πάταξη των κλοπών καυσίμων, που έχει προκαλέσει ελλείψεις.

Όχημα που περιείχε ομοίωμα βόμβας αφέθηκε το πρωί της Πέμπτης μπροστά σε διυλιστήριο στη Σαλαμάνκα, στην Πολιτεία Γουαναχουάτο, στα κεντρικά της χώρας, καταγράφει φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε από τη μεξικανική προεδρία.

Πλακάτ που απαιτούσαν την απελευθέρωση φερόμενων ως κακοποιών που συνελήφθησαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής του Λόπες Ομπραδόρ εναντίον των κλοπών καυσίμων, και επίσης απαιτούσαν να αποσυρθούν τα στρατεύματα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη Γουαναχουάτο, εντοπίστηκαν πολύ κοντά.

Τα υπέγραφε ο φερόμενος ως επικεφαλής μιας συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, ονόματι Σάντα Ρόσα δε Λίμα, που απείλησε να βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικούς και πολίτες αδιακρίτως εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

«Δεν υπήρχαν εκρηκτικές ύλες μέσα στο εγκαταλελειμμένο όχημα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Χεσούς Ραμίρες.

Το συμβάν «όπως δείχνουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία συνδέεται με τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των κλοπών καυσίμων», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως διενεργείται έρευνα.

Επρόκειτο για «λαθεμένο συναγερμό», σχολίασε ο Λόπες Ομπραδόρ στην καθημερινή του συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου, εξαπέλυσε εκστρατεία εναντίον των κλοπών καυσίμων, μιας μάστιγας η οποία στοιχίζει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Pemex και αποτελεί την αιτία πολλών βίαιων εγκλημάτων.

Οι φερόμενοι ως κακοποιοί «στέλνουν ένα πολύ άμεσο μήνυμα, μια απειλή που η κυβέρνηση πρέπει να αναλύσει σε όλο της το μέγεθος και να επανεξετάσει την ασφάλεια του προέδρου», επισήμανε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμουέλ Γκονσάλες, άλλοτε εισαγγελέας αρμόδιος για την καταπολέμηση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Ο Μεξικανός πρόεδρος επέλεξε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να διαλυθεί η ομάδα που ήταν αρμόδια για την προστασία του και λαμβάνει πολύ πιο περιορισμένα μέτρα ασφαλείας από τους προκατόχους του.

«Ο λαός με προστατεύει», έχει επιμείνει ο πρόεδρος της μεξικανικής αριστεράς, ο οποίος εξάλλου ταξιδεύει με εμπορικές πτήσεις και αποφάσισε να πωληθεί το προεδρικό αεροσκάφος.

Στο Μεξικό καταγράφηκε το 2018 νέο ρεκόρ βίαιων εγκλημάτων, με τις ανθρωποκτονίες να ανέρχονται στις 33.341, ήτοι αριθμό χωρίς προηγούμενο αφότου η κυβέρνηση άρχισε να δημοσιοποιεί στατιστικές για το φαινόμενο, το 1997.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM