Σε συμφωνία κατέληξαν η AstraZeneca και η Κομισιόν για την παράδοση των 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που εκκρεμούσαν, βάζοντας τέλος στη μεταξύ τους δικαστική διαμάχη. 

 

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον κορωνοϊό, του Vaxzevria, έως το τέλος του τρίτου τριμήνου της χρονιάς, 75 εκατομμύρια έως τα τέλη του τέταρτου τριμήνου και 65 εκατ. δόσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. 

 

Έτσι, θα συμπληρωθούν οι 300 εκατομμύρια δόσεις που προέβλεπε το συμβόλαιο της Κομισιόν με την AstraZeneca, καθώς η εταιρεία είχε ήδη παραδώσει στην ΕΕ 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς. 

 

Τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης, ενώ, σε περίπτωση καθυστέρησης, θα ισχύουν εκπτώσεις στο κόστος κάθε καθυστερημένης δόσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, αυτή η έκπτωση θα είναι 10% για έναν μήνα καθυστέρησης, 25% για δύο μήνες και 40% για τρεις μήνες καθυστέρησης. 

 

Τον περασμένο Απρίλιο η Κομισιόν κινήθηκε δικαστικά εναντίον της AstraZeneca, κατηγορώντας την εταιρεία ότι δεν τήρησε το συμβόλαιο για τις 300 εκατομμύρια δόσεις που είχαν αγοραστεί και ότι δεν κατάρτισε αξιόπιστο πλάνο για να διασφαλίσει ότι οι παραδόσεις θα γίνουν εγκαίρως. 

 

«Ο διακανονισμός εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από την AstraZeneca στην ΕΕ», δήλωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. 

 

«Παρόλο που αυτή την εβδομάδα πετύχαμε το σημαντικό ορόσημο πλήρους εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και, έτσι, η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων της AstraZeneca, παραμένει ζωτικής σημασίας», συμπλήρωσε.