Το Ισραήλ ανακοίνωσε και επίσημα ενέκρινε την εκεχειρία με τη Χαμάς, έπειτα από 11 ημέρες συγκρούσεων, που κόστισαν τη ζωή 232 ανθρώπων στη Γάζα και 12 στο Ισραήλ.

 

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα την «αμοιβαία και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η Αίγυπτος, η οποία υπήρξε διαμεσολαβητής στις συζητήσεις.

 

Αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε την «αμοιβαία και ταυτόχρονη» εκεχειρία, δηλώνοντας στο Reuters ότι αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τις 2:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα).

 

Η Αίγυπτος θα στείλει στο Τελ Αβίβ και τα Παλαιστινιακά εδάφη αντιπροσωπείες, που θα αναλάβουν την επιτήρηση της εκεχειρίας, σύμφωνα με αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Η συμφωνία για εκεχειρία έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν στον Νετανιάχου ότι αναμένει «σημαντική αποκλιμάκωση» προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία. Έως τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος σε μεγάλο βαθμό είχε αποφύγει να ασκήσει δημοσίως πίεση στο Ισραήλ.

 

Τις τελευταίες ημέρες τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο στρατός της χώρας πιστεύει ότι οι στόχοι του έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωναν ότι είναι εφικτή μια εκεχειρία.

 

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων πρότειναν να γίνει αποδεκτή η πρόταση, κάνοντας λόγο για «μεγάλα επιτεύγματα» της στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

 

«Οι πολιτικοί ηγέτες τόνισαν ότι πραγματική κατάσταση στο πεδίο θα είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

 

Νωρίτερα σήμερα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διέκοψαν τα πυρά για αρκετές ώρες. Η ηρεμία δεν κράτησε για πολύ, αλλά και σε προηγούμενους «γύρους» συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών είχαν υπάρξει ανάλογες ανάπαυλες, που αντιμετωπίζονταν ως προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πριν από τον επίσημο τερματισμό των εχθροπραξιών.

 

Με πληροφορίες από Guardian