Σύμβουλος του Όρμπαν παραιτήθηκε λόγω της «καθαρά ναζιστικής ομιλίας» του- «Αντάξια του Γκέμπελς»

Ο Βίκτορ Όρμπαν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σύμβουλος του Βίκτορ Όρμπαν παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «καθαρά ναζιστική ομιλία» του Ούγγρου πρωθυπουργού, την οποία χαρακτήρισε «αντάξια του Γκέμπελς». 

Η Ζούζα Χέγκεντους, εκ των μακροβιότερων συμβούλων του Όρμπαν, γνωρίζει τον πρωθυπουργό από το 2002 και περιέγραψε τις σχέσεις τους ως φιλικές. Όμως, στην επιστολή της παραίτησής της- που δημοσίευσε η ουγγρική ιστοσελίδα hvg.hu- αναφέρει ότι ένιωθε ολοένα πιο άβολα με την «αντιφιλελεύθερη στροφή» του Όρμπαν τα τελευταία χρόνια. 

Η αντιμεταναστευτική ρητορική αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του Όρμπαν από το 2015, αλλά η ομιλία του το Σάββατο, στην οποία μίλησε ενάντια στην «ανάμειξη φυλών», ήταν ακραία ακόμη και για τα δικά του στάνταρντ, σχολιάζει ο Guardian. 

«Εμείς (σ.σ. οι Ούγγροι) δεν αναμειγνύουμε τη φυλή μας [...] και δεν θέλουμε να γίνουμε μεικτή φυλή» είπε το Σάββατο ο Όρμπαν. Οι χώρες όπου αναμειγνύονται Ευρωπαίοι και μη «δεν είναι πλέον έθνη», συμπλήρωσε. 

Η Χέγκεντους ανέφερε στην επιστολή της ότι εδώ και καιρό υπερασπιζόταν τον Ούγγρο πρωθυπουργό έναντι των κατηγοριών για αντισημιτισμό, αλλά πιστεύει ότι η τελευταία του ομιλία ήταν απαράδεκτη. «Ειλικρινά λυπάμαι που μια τέτοια επαίσχυντη στάση με ανάγκασε να διακόψω τη σχέση μας», έγραψε. 

Το γραφείο του Όρμπαν έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του πρωθυπουργού στην Χέγκεντους, με την οποία έκανε δεκτή την παραίτησή της, αλλά αρνήθηκε ότι είναι ρατσιστής. 

«Δεν μπορείς να σοβαρολογείς όταν με κατηγορείς για ρατσισμό, έπειτα από συνεργασία 20 ετών. Ξέρεις καλύτερα από τον καθένα ότι στην Ουγγαρία η κυβέρνησή μου ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι τόσο στον αντισημιτισμό, όσο και στον ρατσισμό», έγραψε. 

Η ομιλία του Όρμπαν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, εντός και εκτός συνόρων. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτοφανές για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, όμως, οι παραιτήσεις για ζητήματα αρχής από μέλη του στενού κύκλου του είναι εξαιρετικά σπάνιες και δείχνουν ότι ακόμη και σε κάποιες πτέρυγες της δεξιάς υπάρχει ανησυχία για το πώς εξελίσσεται η ρητορική του, σχολιάζει ο Guardian. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ