Συγγραφέας & πρώην αρθρογράφος του Elle κάνει μήνυση στον Τραμπ για βιασμό

Συγγραφέας & πρώην αρθρογράφος του Elle κάνει μήνυση στον Τραμπ για βιασμό Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

H συγγραφέας και πρώην αρθρογράφος του Elle, E. Jean Carroll, αναμένεται να καταθέσει μήνυση για βιασμό κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Μάιο, η Νέα Υόρκη ψήφισε νόμο που δίνει στα ενήλικα θύματα σεξουαλικής επίθεσης μια εφάπαξ ευκαιρία να υποβάλουν μηνύσεις, ακόμη και αν οι παραγραφές έχουν λήξει από καιρό.

Η συγγραφέας και επί σειρά ετών αρθρογράφος του περιοδικού Elle ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη βίασε σε δοκιμαστήριο πολυκαταστήματος τη δεκαετία του 1990 και εκμεταλλευόμενη την νέα νομική ευκαιρία σχεδιάζει να μηνύσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και τα οποία επικαλούνται οι New York Times.

Η συγγραφέας, E. Jean Carroll, είχε ήδη μηνύσει τον Τραμπ το 2019 για συκοφαντική δυσφήμιση, ισχυριζόμενη ότι είχε βλάψει τη φήμη της όταν την χαρακτήρισε ψεύτρα και αρνήθηκε ότι την είχε βιάσει.

Σχεδιάζει να καταθέσει τη νέα της καταγγελία εναντίον του Τραμπ στις 24 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης μιας περιόδου ενός έτους κατά την οποία ο νόμος επιτρέπει την κατάθεση τέτοιων μηνύσεων, όπως έγραψε σε επιστολή της η δικηγόρος της, Roberta A. Kaplan, σε ομοσπονδιακό δικαστή.

Η Kaplan ανέφερε στην επιστολή της ότι σκοπεύει να ζητήσει από τον δικαστή Lewis A. Kaplan της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης να εκδικάσει τις δύο υποθέσεις μαζί στις 6 Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται να εκδικαστεί η μήνυση της Carroll για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η Alina Habba, δικηγόρος του Τραμπ, απάντησε σε επιστολή προς τον δικαστή Kaplan ότι η ικανοποίηση του αιτήματός της θα ήταν «εξαιρετικά επιζήμια» για τον πρώην πρόεδρο και θα παραβίαζε τα δικαιώματά του.

To 2019 η συγγραφέας και αρθρογράφος για χρόνια στο περιοδικό Elle, έγραψε σε βιβλίο και σε άρθρο της στο περιοδικό των New York Times για την σεξουαλική επίθεση που κατηγόρησε ότι διέπραξε ο Τραμπ εναντίον της.

Στο περιοδικό, η Carroll είπε ότι ο Τραμπ την είχε πετάξει στον τοίχο ενός δοκιμαστηρίου στο πολυκατάστημα Bergdorf Goodman στο Μανχάταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στη συνέχεια, της κατέβασε το καλσόν, άνοιξε το παντελόνι του και τη βίασε, όπως ισχυρίστηκε η ίδια.

Μετά τη δημοσίευση του περιστατικού ο Τραμπ είπε ότι εκείνη έλεγε «εντελώς ψέματα», ότι η επίθεση δεν είχε συμβεί ποτέ και ότι δεν μπορούσε να την είχε βιάσει επειδή δεν ήταν ο «τύπος» του.

«Προσπαθεί να πουλήσει ένα νέο βιβλίο», ανέφερε σε δήλωσή του. «Θα πρέπει να πουληθεί στο τμήμα μυθοπλασίας».

Η Carroll κατέθεσε αρχικά την μήνυση της για συκοφαντική δυσφήμιση στο κρατικό δικαστήριο, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2020 το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από αίτημα του Λευκού Οίκου, μετέφερε την υπόθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Το τμήμα, τότε υπό την ηγεσία του Γενικού Εισαγγελέα William P. Barr, υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν μπορούσε να μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμιση, επικαλούμενος νόμο που έχει γίνει για την προστασία των ομοσπονδιακών υπαλλήλων από δικαστικές διαφορές, που προκύπτουν υπό την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ο δικαστής Kaplan, ο οποίος διορίστηκε στην ομοσπονδιακή έδρα το 1994 από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αποφάνθηκε κατά της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας ότι ο Τραμπ δεν ενεργούσε υπό την επίσημη ιδιότητά του όταν αρνήθηκε την καταγγελία της Carroll.

«Τα σχόλιά του αφορούσαν μια φερόμενη σεξουαλική επίθεση που έλαβε χώρα αρκετές δεκαετίες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του και οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την επίσημη λειτουργεία των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο δικαστής Kaplan.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Εφετείο των ΗΠΑ, όπου ακόμη εκκρεμεί.

Η δικηγόρος της Carroll,  στην επιστολή της προς τον δικαστή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, είπε επίσης ότι αναμένει τώρα να ζητήσει την κατάθεση του Τραμπ, η οποία νωρίτερα είχε πει ότι δεν θα ήταν απαραίτητη.

Έγραψε ότι ο Τραμπ και οι δικηγόροι του «μετά βίας συμμετείχαν» στην προδικαστική διαδικασία κατά την οποία τα μέρη παραδίδουν έγγραφα και απαντούν σε ανακριτικές ερωτήσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι η προηγούμενη δήλωσή της ότι η κατάθεση του Τραμπ δεν θα χρειαζόταν, βασιζόταν στην προσδοκία ότι τα έγγραφα και οι ανακριτικές απαντήσεις θα επαρκούσαν «για να αποσαφηνίσουν τη γραμμή του κατηγορουμένου σε αυτή την υπόθεση».

«Αλλά μια κατάθεση φαίνεται τώρα να είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό», έγραψε η Kaplan.

Η Habba, δικηγόρος της πλευράς Τραμπ, σε απάντησή της, είπε ότι η επιστολή της Kaplan «περιέχει πολυάριθμες ανακρίβειες που φαινομενικά έχουν σκοπό να δείξουν ότι ο κατηγορούμενος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του».

«Απλώς αυτό δεν ισχύει», πρόσθεσε η Habba, η οποία ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Με πληροφορίες των NewYorkTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ