Στρέφετε αλλού το βλέμμα, όταν αντικρίζετε άστεγους; Η αντίδρασή σας έχει επιστημονικό όρο και εξήγηση...

0

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να στρέφουν αλλού το βλέμμα τους, όταν αυτό συναντιέται με την εικόνα ενός άστεγου ανθρώπου που επαιτεί ή κοιμάται στον δρόμο. Κάποιες φορές, απλώς δεν τον παρατηρούν καν. Παλιότερη μελέτη ανέφερε ότι συνήθως οι εύποροι είναι εκείνοι που κυριολεκτικά δεν βλέπουν τη δυστυχία στο διάβα τους. 

Όμως, ο κοινωνικός νευροεπιστήμονας δρ. Lasana Harris, από το πανεπιστημιακό κολέγιο του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι υπάρχει διαδικασία ολόκληρη που συντελείται στον εγκέφαλό μας και μας οδηγεί να συμπεριφερόμαστε έτσι. Είναι η λειτουργία της αποστασιοποίησης μας από τα γκρουπ περιθωριοποιημένων ανθρώπων και κατά τον ίδιο αποκαλείται «απανθρωποποιημένη αντίληψη της πραγματικότητας».

Ο ίδιος ερεύνησε τις νευρωνικές αντιδράσεις συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου ανθρώπων στους οποίους παράλληλα έδειχνε εικόνες άστεγων ανθρώπων και εκεί αποδείχθηκε ότι σπάνια ενεργοποιούνταν περιοχές που συνήθως ενεργοποιούνται, όταν συμπονούμε, συναισθανόμαστε ή συγκινούμαστε από την τραγωδία κάποιου. 

Κατά τον ίδιο, δεν είναι αποκλειστικά θέμα ανατροφής ή ανθρώπινων συναισθημάτων: ο τρόπος με τον οποίο, εξ ενστίκτου συνήθως, αντιμετωπίζουμε τους άστεγους έχει να κάνει με τον τρόπο που οι δυτικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται την επιτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου. 

Όπως εξηγεί, σ' αυτό έχει συντελέσει τα μέγιστα και η καπιταλιστική φιλοσοφία -ποιος ξεχνά την «Προτεστατική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού» του Μαξ Βέμπερ-, οπότε «όταν βλέπεις ανθρώπους να κοιμούνται στον δρόμο μοιραία δεν σκέφτεσαι τι δεν έπραξαν σωστά σ' αυτή τη ζωή, οπότε αυτομάτως μπαίνεις στη διαδικασία της απαξίωσής τους;», λέει ο Harris. Και συνεχίζει:

«Είναι εντυπωσιακός, ωστόσο, ο τρόπος που προτιμούμε να υποθέσουμε αυτό, από το ακόμη πιο προφανές: ότι δηλαδή η κοινωνία είναι εξ ορισμού άδικη και πολύ συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους σε υποχωρήσεις, ταπεινώσεις και παρακμή που όσο κι αν προσπάθησαν, απλώς δεν είχαν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν».

Και μετά, όπως εξηγεί, υπάρχει και το φαινόμενο του «απαθούς παρατηρητή», η κατάσταση κατά την οποία ενώ βλέπουμε έναν άστεγο, δεν μπαίνουμε ποτέ στη διαδικασία, κάπως να τον βοηθήσουμε. Όπως τονίζει, αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί ότι καταπολεμάται με τη συμμετοχή ανθρώπων στις κοινωνικές κουζίνες. 

«Είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξεις την άποψη ενός ανθρώπου για τους άστεγους. Είναι η αλληλεπίδραση που δημιουργείται στις κοινωνικές κουζίνες και λειτουργεί καταλυτικά», καταλήγει. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM
Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Διεθνή / Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η ίδρυση του νέου δήμου γύρω από το διαστημικό κέντρο της SpaceX – Φόβοι για ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και υπερεξουσίες στον Μασκ
LIFO NEWSROOM