Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βρετανικής και παγκόσμιας μουσικής, όπως ο σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ, η Κέιτ Μπους και ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην «εκμετάλλευση» των μουσικών μέσω streaming.

 

Περισσότεροι από 150 τραγουδοποιοί και ερμηνευτές υπογράφουν επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον, λέγοντάς του ότι οι μουσικοί λαμβάνουν μόνο «απειροελάχιστα κλάσματα του ενός αμερικάνικου σεντ» κάθε φορά, που το τραγούδι τους ακούγεται σε μια ιστοσελίδα συνεχούς ροής. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η επόμενη γενιά των μουσικών να «παλεύει», όπως αναφέρουν.

 

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται τεράστια ονόματα της μουσικής όπως μέλη των Led Zeppelin, Pink Floyd, Oasis, Spice Girls, Dire Straits, Τhe Charlatans, Coldplay, Τhe Smiths, Τhe Cure, Fleetwood Mac, ακόμη και των Monty Python.

 

Η επιστολή των μουσικών, προειδοποιεί ότι «Για πολύ καιρό, οι πλατφόρμες ροής, οι δισκογραφικές εταιρείες και άλλοι κολοσσοί του διαδικτύου έχουν εκμεταλλευτεί ερμηνευτές και δημιουργούς, χωρίς να τους ανταμείβουν δίκαια. Πρέπει να επαναφέρουμε την αξία της μουσικής εκεί που ανήκει - στα χέρια των  δημιουργών, όπως λένε χαρακτηριστικά.

 

«Η ροή αντικαθιστά γρήγορα το ραδιόφωνο ως το κύριο μέσο της μουσικής επικοινωνίας μας. Ωστόσο, ο νόμος δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής και, ως εκ τούτου, οι ερμηνευτές και οι τραγουδοποιοί δεν απολαμβάνουν τις ίδιες προστασίες όπως στο ραδιόφωνο» λένε στην επιστολή τους οι δημιουργοί. 

 

Οι μουσικοί σημειώνουν ακόμα, πως υπάρχουν ενδείξεις, ότι οι πολυεθνικές εταιρείες ασκούν εξαιρετική εξουσία πάνω στους δημιουργούς με αποτέλεσμα έναν άνισο αγώνα.

 

«Η άμεση παραπομπή της κυβέρνησης στην Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί αυτό. Οι τραγουδοποιοί κερδίζουν το 50% των εσόδων από το ραδιόφωνο, αλλά μόνο το 15% από το streaming. Πιστεύουμε ότι σε μια πραγματικά ελεύθερη αγορά το τραγούδι θα έχει μεγαλύτερη αξία» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

 

Προσθέτουν δε, ότι ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του 1988 χρειάζεται μόνο μια μικρή αλλαγή για τον «εκσυγχρονισμό του, έτσι ώστε οι σημερινοί ερμηνευτές να λαμβάνουν ένα μερίδιο εσόδων, όπως απολαμβάνουν στο ραδιόφωνο».

 

Αυτό, όπως λένε, θα ωφελήσει τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να τους κοστίσει τίποτα. 

 

Η κίνηση για την επιστολή οργανώθηκε από την Ένωση Μουσικών και την Ακαδημία Ivors σε συνεργασία με την καμπάνια Broken Record, με επικεφαλής τον τραγουδοποιό Tομ Γκρέι.

 

Η επιστολή αναφέρει ακόμη, ότι σκοπός της ήταν το καλύτερο μέλλον για την «σημερινή γενιά καλλιτεχνών, μουσικών και τραγουδοποιών εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Η επιστολή προς τον Τζόνσον κατέληξε στο συμπέρασμα πως «Χρειαζόμαστε μια ρυθμιστική αρχή για να διασφαλίσουμε τη νόμιμη και δίκαιη μεταχείριση των δημιουργών της μουσικής.

 

»Αν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, θα κάνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να είναι κάποιος μουσικός ή τραγουδοποιός. Για να επιτρέψουμε ξανά στα στούντιο ηχογράφησης και στις βρετανικές σκηνές, για να ενισχύσουμε τον παγκόσμιο κορυφαίο πολιτιστικό τομέα μας, για να επιτρέψουμε στην αγορά ηχογραφημένης μουσικής να ακμάσει για τους ακροατές και τους δημιουργούς και για να ανακαλύψουμε μια νέα γενιά ταλέντων».

 

Ο Γκρέι, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία, δήλωσε πως «Οι υπογράφοντες αυτή την επιστολή ελπίζουν ότι οι γενιές που θα τους ακολουθήσουν, μπορούν να έχουν την ευκαιρία της διαρκούς σταδιοδρομίας, που έχουν απολαύσει εκείνοι στο παρελθόν.

 

»Σήμερα, υπάρχουν πολλά, που δείχνουν ότι τα παιδιά πρέπει να προέρχονται από πλούσιο υπόβαθρο, ώστε να μπορέσουν να διακινδυνεύσουν να εργαστούν στον τομέα της μουσικής.

 

»Η ροή, ένας λαμπρός τρόπος απόλαυσης της μουσικής, πρέπει να υπόσχεται ότι οι μικρότεροι και οι μεσαίοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα με ένα αφοσιωμένο κοινό, αντί να απολαμβάνουν μόνο μερικοί τα οφέλη του streaming. Δισεκατομμύρια πηγαίνουν σε μερικές μόνο ξένες εταιρείες ενώ, συνήθως, μουσικοί και τραγουδοποιοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

 

Με πληροφορίες των Times

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr